2011 års allra bästa böcker

Så var det då dags för den svåraste listan på hela året. Jag kan omöjligen säga vilken bok som var bäst 2011. Men jag kan presentera en hel hög med böcker! Här kommer de, utan inbördes ordning, 2011 års allra bästa läsupplevelser. Klicka på titlarna för att läsa mer om vad jag tyckte om dem.

2011 blev året då jag plöjde alla Sarah Waters jag inte läst tidigare och av dem var Tipping the Velvet den allra bästa. Den är dessutom en av årets bästa böcker för mig – en brinnande saga om kärlek och hat i 1800-talets London. Även The Crimson Petal and the White utspelar sig i London, ett smutsigt viktorianskt London som nästan går att ta på genom boksidorna. Från Londons slum får läsaren följa den unga prostituerade Sugar och får av Fabers berättarkonst känslan att man nästan går där själv.

Bland ungdomsböckerna var Antiloper den som gjorde allra störst intryck på mig och som har stannat kvar i minnet allra längst. En finkänslig och sorglig bok av Ester Roxberg som berättar om Astrid och Ellen, Ellen försvinner mer och mer in i sig själv och Astrid vet inte hur hon ska greppa det. Skriven i du-form och så vackert berättad att den går rakt in i hjärtat.

Om vi fortsätter botanisera i ungdomsböckerna så var årets bästa YA-böcker de tre böckerna om Hungerspelen av Suzanne Collins. Grymma och hemska men också väldigt svåra att släppa och med mycket intressant samhällskritik lagrat i bakgrunden.

Årets viktigaste böcker var för mig Katarina Wennstams Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman. De har några år på nacken men är ändå skrämmande aktuella på flera sätt.

Jag fick Molnfri bombnatt av Vixxtoria och det var nog den bästa bokpresent jag fått i år. När jag minns boken får jag fortfarande en liten knut i magen för den var så ärlig och rättfram och så trovärdig i all sin hemskhet. Den berättar om andra sidan av ett världskrig, om tyska, fjortonåriga Hedwig Hannelore Maurer som blir kär i SS-mannen Wilhelm Schurbiegel och går med i Hitlerjugend som inte propagerar med judehat utan med blod, kärlek och frihet. Det är också en berättelse om en sjuttio år gammal Hedwig som kommit till Sverige och hör nazister ropa ”Sieg Heil” utanför sitt fönster.

Årets bästa fantasy var helt klart den vackra och mystiska Förbundsbryterskan av Anders Björkelid och i skräckgenren var årets höjdpunkter Amanda Hellbergs Styggelsen – en grym berättelse om den klärvoajanta flickan Singa som på 1940-talet blir utnyttjad av två människor som är ondskan personifierade – och The Passage som tillsammans med Stephen Kings Salem’s Lot var årets bästa vampyrbok. Två väldigt olika typer av böcker men fantastiskt bra på sina olika sätt. Salem’s Lot och Styggelsen var årets mest blodisande läsupplevelser. Årets bästa zombiebok var helt klart Världskrig Z!

Sist och slutligen bekantade jag mig (tillsammans med halva övriga bokbloggsvärlden under främste mörkerboktipsaren Helenas styre) med två författare jag absolut kommer läsa mer böcker av: Elizabeth Hands Generation Loss och Gillian Flynns Sharp Objects hörde även de till 2011 års främsta läsupplevelser.

Med det vill jag önska alla läsare, bloggare, boknördar, vänner och alla andra ett riktigt Gott nytt år och ett fantastiskt läsår 2012!

9 reaktioner på ”2011 års allra bästa böcker

 1. Vad roligt att se ”Molnfri bombnatt” i ditt inlägg! I somras hade nämligen min mamma utrensning i sina bokhyllor och tänkte slänga denna, men i sista stund fick den flytta hem till mig. 🙂

  Gott Nytt År!!! 😀

 2. Gott Nytt År till dig med 😀 The passage ligger på min ”snart läsalista” efter att jag kommer hem från bröllopsresan. Är sjukt peppad på att få läsa den nu efter alla fina recensioner. Generation Loss också om jag kan få tag på den.
  Och slutligen önskar jag dig ett långt och härligt läsår!!

  1. The Passage är helt fantastisk! Generation Loss också, måste läsa mer Elizabeth Hand.

   Ett långt och underbar läsår till dig med 😀

Kommentera