2014 års bästa böcker

Något jag redan skrivit om är att jag har saknat att möta nya bokälsklingar under 2014. Därför kommer 2015 till stor del bestå av cut-the-crap-böcker och inga utmaningar!

Men läste jag inget bra 2014? Jo, såklart. Men mycket har jag gett en trea i betyg på Goodreads och det har inte varit särskilt svårt att välja ut de 10 bästa böckerna för året. Som vanligt, utan inbördes ordning!

årets skräckupplevelse: The Terror av Dan Simmons, utan tvekan. Jag har nog inte varit så rädd för snö och is sen Michelle Pavers Dark Matter.

terrorBland ungdomsböckerna hade jag flera favoriter. Nyckeln var ett fantastiskt avslut på en fantastisk trilogi, förmodligen bland den allra bästa svenska fantasy jag läst. För de lite yngre, 9-12- kategorin, var både Ett hus utan speglar och Liksom helt magiskt, ja liksom helt magiska i sina vardagsskildringar med bara den där lilla skärvan av magi, olust, ondska eller fantastik som skapar en helt annan spegelbild av boken.

9789129677812_200_nyckeln_kartonnageliksom-helt-magiskt-12-berattelser ett-hus-utan-speglar

 

 

 

 

 

2014 var året då jag verkligen bekantade mig med bilderböcker igen. Det röda trädet av Shaun Tan var en läsupplevelse jag aldrig kommer glömma. Så uttryckfull, talande, mångsidig, djup, vacker, sorglig, hemsk, hoppfull, magisk, realistisk och fantastisk.

9789173551908_large_det-roda-tradetEn av årets viktigaste böcker måste vara Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. En fruktansvärt hemsk historia, vackert berättad, men så mycket tyngre av att det är en historia som skuffats undan och glömts bort – och som har hemska kopplingar till våra dagars bruna våg genom Sverige och Europa. Jag hoppas de som verkligen behöver det läser den här boken.

9789173374668_200_jag-heter-inte-miriamKanske att årets absolut största läsupplevelse var Kerstin Thorvalls trilogi om arbetarsverige, om klasskamp och kvinnor som fogar sig, om att vilja bryta sig ut men inte våga och om att faktiskt våga, om en hårt uppfostrad skogshuggardotter som är livrädd för att göra någonting emot konventionerna, som tyst tar emot misshandeln från mannen hon gifte sig med, om Jämtland och Eskilstuna och Sverige och människorna i det. Om sinnessjukdom, kärlek och kanske framförallt just om att våga. När man skjuter arbetare, I skuggan av oron och Från Signe till Alberte kommer jag bära med mig länge, länge.

9789100138059_200_nar-man-skjuter-arbetare_e-bokDet finns, slutligen, också några Bubblare, böcker som är värda att nämnas men som hamnade utanför topplistan: En sekund i taget av Sofia Nordin som är en fantastisk ungdomsdystopi, hjärtskärande och spännande, Den nya kvinnostaden av Nina Burton som var årets mest inspirerande läsning och Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart som knockade mig fullständigt på juldagen.

9789129688788_200_en-sekund-i-taget_e-bok 9789187879012_200_kanske-ar-det-allt-du-behover-veta den-nya-kvinnostaden-pionjarer-och-glomda-kvinnor-under-tvatusen-ar

2 reaktioner på ”2014 års bästa böcker

  1. Håller precis på med Kanske är det allt du behöver veta.. Det har inte ”hänt” så mycket än tycker jag.. Ska fortsätta läsa strax!
    Den nya kvinnostaden lade jag i min önskelista på Adlibris direkt efter att ha läst ditt inlägg (var det i höstas? somras?) – Tack för tips!

Kommentera