Jag har länge velat starta en stiftelse då jag vill skapa livsmedel som är hållbart.
För att ens kunna starta en stiftelse så har jag så klart tagit reda på fakta. Jag vill inte gå igenom folk som tror sig kunna skapa detta åt dig och kanske kräver hundra tusen kronor av dig. Dessa brukar lova guld och gröna skogar sedan händer det inget. För de pengar kan jag själv göra massor. Därför ska jag själv ta tag i detta och påbörja min resa på egen hand. Kan också nämna att en person hörde precis av sig som har startat en stiftelse och försöker få mig att samla folk som ska skänka pengar till detta ändamål. Varför ska jag ens göra en gala och ödsla tid åt andra och få 10 % i avkastning som tack för hjälpen när jag kan göra välgörenhet på riktigt i min egen stiftelse? Jag vill ej lägga tid på att andra utan min tid är dyrbar och den lägger jag knappt ned på mig själv numera.
Starta en stiftelse lätt som en plätt
Kraven på att starta en stiftelse är följande:
- Du ska ha en egendom (pengar, aktier eller fastighet)
- Styrelse ska du också ha.
- Registrera stiftelsen hos Länsstyrelsen och därav meddelar Länsstyrelsen skattemyndigheten.
- Organisationsummer ska du ansöka hos Skattemyndigheten Ansökan om organisationsnummer ska du dessutom göra på blankett SKV 8402. Samt på denna blankett står det vart du ska skicka in den också.
- Måste även finnas ett gåvobrev eller ett testamente där man beskriver utförligt hur ni använder egendomen Hur ni kommer att utse styrelsen och vem eller vilka som får ta del av egendomen. I stiftelsens namn ska alltid ordet stiftelse ingå.
Till ansökan ska ni bifoga bevittnade kopior av följande dokument
- Ett stiftelseförordnande som till exempel gåvobrev, testamente eller annan handling som beskriver hur egendomen ska användas.
- Stadgar
- Protokoll som visar vem som är förvaltare, styrelse och firmatecknare.
Vad innebär ändamålskravet?
Att stiftelsen inte bara hänvisar till viss person eller familj utan ändamålet ska vara utbildning, hjälpverksamhet och vetenskaplig forskning. 90 % ska också gå till ändamålskravet.
Kostnader för en verksamhet som enbart syftar till att få in pengar till stiftelsen ska inte vara med i beräkningen av verksamhetskravet. Det gäller till exempel kostnader för kapitalförvaltning.
Bidrag får bara delas ut enligt stiftelsens stadgar så se till att ni skriver in stadgarna korrekt innan så ni inte går emot era egna stadgar.