7 frågor om böcker och läsning

Den här enkäten hittade jag hos Rastlösheten, och den får inleda helgen.

1. Hur hittar du nya böcker att läsa?

Jag säger som Clara, överallt! Jag läser ju såklart många bokbloggar och får nya tips hela tiden, speciellt av Fiktiviteter och Dark Places. Sen är jag ju bibliotekarie också så jag hittar nya böcker att läsa varje dag. Jag har världens bästa jobb. Boktips hittar jag också på instagram, på goodreads, via förlagen, via nyhetsbrev, på byteshyllor, tips från vänner och kollegor, ja you name it helt enkelt.

IMG_3303

Biblioteket <3

2. Hur kommer det sig att du började gilla att läsa?

För att jag hade en mamma som läste högt för oss barn (min mamma var dagmamma, som det hette på den tiden, så det var alltid fem-tio barn hemma hos oss) varje dag. Varje kväll läste hon högt, jag minns böcker som Lille Viggs äventyr på julafton, Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta, Sprakfåle och många fler. Jag började läsa själv i femårsåldern och böcker, det var helt enkelt en del av livet.

3. Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?

Jag läser fortfarande Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Jag älskar fortfarande fantasy, magi och mörker över allt annat så kanske har den egentligen inte förändrats alls. Men sedan jag började bokblogga och läsa bokbloggar har jag börjat läsa betydligt fler genrer och författare som jag aldrig hade hört talas om innan. Genom kollegor och besökare på biblioteket hittar jag nya böcker, nya författare, nya genrer. Breddats, det har min smak gjort. Men inte förändrats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Don’t touch my book. Jag var kanske…. 14? David Eddings var min magi just då.

4. Hur ofta köper du böcker?

Väldigt sällan. De flesta böcker jag vill läsa lånar jag på bibblan, jag tycker det är oerhört fint att en kan låna så många upplevelser helt gratis. Jag bor också i en etta och har egentligen inte plats för så mycket böcker. Men när jag läst en bok jag verkligen älskar, då köper jag den ofta i efterhand. Jag köper kokböcker, och fina illustrerade upplagor. Jag köper böcker som inte finns på biblioteket, eller böcker av författare jag vill stödja extra. Många böcker köper jag på loppis, många byter jag bort och byter jag mig till. Nya böcker kanske jag köper tre-fyra stycken om året och på loppis kanske en i månaden – sen ger jag bort eller byter bort minst lika många så min bokhylla, den växer faktiskt inte särskilt mycket.

5. Hur kommer det sig att du började bokblogga?

Jag började blogga 2008, när min bästa kompis trettio mil bort ville veta vad jag gjorde på dagarna. Det var så jag hittade bokbloggar och sen var inte steget långt.

banner4

Ett tidigare utseende på min blogg.

6. Hur reagerar du om du inte tycker om slutet på en bok?

I rack my brains men jag minns inte när det hände sist. Ibland blir jag överraskad, ibland ledsen. Men ofta känns det som att författaren hade en mening med slutet.

7. Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?

Handen på hjärtat, aldrig. Då förlorar jag ju vägen dit. Kolla sidantalet? Alltid.

 

2 reaktioner på ”7 frågor om böcker och läsning

Kommentera