A Time To Kill – John Grisham

När jag bara var tretton år såg jag filmen A Time To Kill (Juryn) för första gången. Det var en fantastisk film och den är fortfarande en av mina favoriter. Boken Juryn läste jag på svenska när jag var femton, och nyligen läste jag den i sitt original för första gången.

Historien är mycket fascinerande, och också mycket hemsk. Stillheten i det lilla samhället Clanton i Mississippi störs när två vita män och ökända rasister våldtar och försöker döda den svarta och endast tio år gamla Tonya Hailey. Tonya överlever men blir skadad för livet både fysiskt och psykiskt – vilket driver hennes far, Carl Lee Hailey, till att med berått mod och inför vittnen skjuta de båda männen som våldtagit hans dotter. Carl Lee söker sig sedan till sin vän och advokat Jake Brigance, vilken försvarar honom i en rättegång där alla bevis pekar på Carl Lees öde i gaskammaren.


A Time To Kill
är inte bara det bästa John Grisham skrivit utan även bland det allra bästa i sin genre. Boken är både en form av deckare, thriller och spänningsroman samtidigt som den är ett tidsdokument över den amerikanska södern när segregationen mellan svarta och vita rent lagligt försvunnit men fortfarande levde och frodades i allra högsta grad. Grisham lyckas skapa en spänning och en intensitet i berättelsen genom att låta rasmotsättningarna flöda men också genom att ställa två brott mot varandra i en klassisk och aldrig någonsin utredd fråga: Förtjänar vissa brottslingar döden? Och när rättsamhället inte lyckas straffa dem, kan man ta lagen i egna händer? Kan man också slippa undan med det? Är det rätt?

Bokens huvudpersoner brottas med dessa frågeställningar, men det gör också läsaren, både under och långt efter man läst färdigt. Grisham ställer frågor till vilka det inte finns några rätta svar, men det gör det inte mindre tankeväckande att fundera över dem. Boken är också tacksamt befriad från de klichéer som följer deckargenren hack i häl – speciellt de där advokater är inblandade. Jake Brigance är inte perfekt, han har inte en vacker familj serverad på silverfat och en klient som är oskyldig vilket han bara behöver bevisa. Däremot är han något advokater i liknande böcker sällan är – han är mänsklig. Han har mänskliga fel och brister och det gör det så mycket lättare att få sympati med honom.  Huruvida man har sympati för Carl Lee Hailey eller inte är upp till varje läsare att bestämma, för mig är frågan alldeles för komplicerad för att ta upp här.

Det är också fascinerande hur John Grisham lyckas hålla fast läsaren i spänningens och intressets grepp i en berättelse där både mordet och gärningsmannen avslöjas i de första kapitlena. Boken är heller inte liten, den är i det närmaste en tegelsten och ändå vänder man varje blad i otålighet över att få veta hur det går, i undran över vad i all världen de ska ta sig till. A Time To Kill är en bok jag rekommenderar varmt, den är bra skriven och varsamt berättad och lämnar många frågeställningar. Det är en sådan bok, som inte släpper en.

Inte bara boken är John Grishams bästa, utan filmen baserad på den är den bästa filmen baserad på hans böcker också, i min mening. Faktiskt är den som sagt en av de bästa filmer jag sett, och jag rekommenderar också den till alla. Det är ett fantastiskt manus och fantastiska skådespelare rakt igenom hela listan, och det räcker gott och väl för att göra en fantastisk film.

 

0 reaktioner på ”A Time To Kill – John Grisham

Kommentera