Affinity – Sarah Waters

Affinity är den femte bok jag läser av Sarah Waters och med de högt uppställda förväntningar de tidigare har gett mig – The Night Watch, The Little Stranger, Fingersmith och Tipping the Velvet – borde det vara upplagt för åtminstone en mindre besvikelse.

Men Sarah Waters verkar vara en författare som inte kan leverera besvikelser. Affinity är visserligen inte den allra bästa av hennes böcker men den är nog så fantastisk – spännande och fylld av de fantastiska atmosfärer hon är så bra på. I Affinity är det 1800- talets London som återigen får vara skådeplats och jag kan nästan känna kylan som breder ut sig i den januarikalla staden – Waters är en mästare på att beskriva omgivningar som verkligen känns.

Vad som också känns är berättelsen. Margaret Prior är en ung dam som flera gånger besöker fängelset Millhouse i London, jag vet inte vad som är den korrekta översättningen men hon beskrivs som en ”Visitors Lady”, lite förenklat en som hälsar på kvinnorna och pratar med dem. Under sina samtal möter hon Selina Dawes, ett medium som sitter inspärrad på grund av en seans som gick fruktansvärt fel och slutade med ett dödsfall. Mer än så vill jag inte säga om handlingen men jag kan säga att vad som från början verkar vara en rak linje utvecklar sig till en komplex intrig – både vad gäller handlingen och personerna.

Jag vet inte om det är för handlingen eller för något annat, men jag är inte fullt lika förtjust i Affinity som i Sarah Waters andra böcker. Kanske läste jag den helt enkelt vid fel tillfälle, men det är inte förrän mot slutet som den börjar få ett riktigt grepp om mig. Att den ändå är så pass bra som den är visar på vilken fantastisk författare Sarah Waters är – ganska hög lägstanivå, om man säger så.

Precis som i The Little Stranger finns det i Affinity en krypande mystik som inte lämnar läsaren någon ro, en slags aning om något mer som aldrig blir fullfjädrade spökerier och därför så mycket mer skrämmande. Slutet är på flera sätt gastkramande och jag är återigen fullständigt förlorad i Sarah Waters fantastiska berättarteknik, språk och makt att  trollbinda sin läsare.

Köp den här eller här.

Sagas bibliotek har också läst.

11 reaktioner på ”Affinity – Sarah Waters

  1. De flesta verar tycka att Affinity är Waters sämsta roman. Det var den första bok jag läste av Waters för kanske fem år sedan och jag tycker faktiskt fortfarande att den är bäst tillsammans med The Night Watch. Vet inte vad jag skulle tycka idag dock. Håller med dig om att ingen av hennes böcker är direkt dålig. Har sträckläst och tyckt mycket om alla!

    1. Ja, det är just det med hennes böcker, även om Affinity är den roman av henne jag älskat minst så vill jag inte kalla den sämst – det låter som att den är dålig och det är den ju inte 🙂 Jag tycker nog The Little Stranger och Tipping the Velvet är hennes bästa faktiskt!

  2. Så himla sugen jag nu blev att läsa Sarah Waters! Har både Främlingen i huset och Kyssa sammet i ägo, så jag kanske, kanske, kanske börjar redan ikväll. Det riktigt pirrar till i bröstet för tillfället. Måste kännas så här när bok och tid klaffar rätt! 🙂

    1. Du har underbara lästimmar framför dig 🙂 Tycker som sagt just de två är hennes allra bästa, men alla hennes böcker är bra!

  3. Så himla sugen jag nu blev att läsa Sarah Waters! Har både Främlingen i huset och Kyssa sammet i ägo, så jag kanske, kanske, kanske börjar redan ikväll. Det riktigt pirrar till i bröstet för tillfället. Måste kännas så här när bok och tid klaffar rätt! 🙂

Kommentera