Alias Grace – Margaret Atwood

Alias Grace bygger på den sanna historien om hembiträdet Grace Marks som 1843 tillsammans med James McDermott blev anklagad och dömd för att ha mördat sin arbetsgivare Thomas Kinnear och hushållerskan Nancy Montgomery. McDermott blev hängd men Grace Marks blev benådad från dödsstraffet och spärrades först in på ett mentalsjukhus och efter det ett fängelse. Doktor Simon Jordan blir intresserad av historien och den minnesförlust Grace hävdar att hon har under tiden för dåden – han vill intervjua henne för att se om han kan locka fram minnet igen.

Jag läste Alias Grace tillsammans med Tella, som också skrivit en recension idag. Det här var den fjärde boken jag läste av Margaret Atwood men jag blir varje gång lika tagen av hennes fantastiska berättarkonst och hennes underbara språk som alltid tycks ta historien till en helt ny nivå.

Berättelsen fångar inte bara spänningen i en kriminalhistoria utan också spänningen i den dubbla natur som kan finnas i människor. Personporträtten är utsökt tecknade, jag tycker mig mot slutet känna varenda en av de karaktärer som en efter en tar sig in i historien och ger den sin egen prägel. Många av deras berättelser är sorgliga och hemska men alla står de ut var för sig. Grace Marks är självklart en fascinerande karaktär men jag är lika fängslad av de andra personernas historia, Alias Grace är inte bara en berättelse om en skyldig eller oskyldig mörderska – det är ett lapptäcke av öden och äventyr som jag inte kan lägga ifrån mig.

Likaså är det inte bara en fråga om Grace Marks var skyldig eller oskyldig, det är även ett historiskt porträtt av stora mått. Livet i fängelset ställs i kontrast mot livet som hembiträde och även mot en fattig uppväxt i svältens Irland. Jag älskar Margaret Atwoods sätt att skriva och fängsla sin läsare, Alias Grace är ett mästerverk som är helt omöjlig att lägga ifrån sig – men som man vill ska räcka i en evighet.

8 reaktioner på ”Alias Grace – Margaret Atwood

    1. Verkligen underbar! Oryx och Krake står på min läslista också (föga förvånande…), ska bli kul att se vad du tycker 🙂

Kommentera