Aliide, Aliide – Mare Kandre

Aliide, Aliide är berättelsen om 8- åriga Aliide, som ser världen som ett ständigt drama om liv och död. Hennes känslor är målade utanpå huden, en ständig ångest river i henne. Som läsare går det inte annat än att drabbas av den totala utsattheten.

Aliide bor tillsammans med sina föräldrar och lillebror i en stad, ungefärligt 1970- tal. Här finns skolan, vardagen, men allra mest finns ångesten. Aliide, Aliide är en gripande roman, ja fullständigt uppslukande emellanåt. Jag känner Aliides hudlösa ångest som vore den min egen, drar mig till minnes hur ångestfyllt det kunde vara att vara barn, hur stor och oöverskådlig världen var. Ändå har jag stundtals har jag svårt att tycka om Mare Kandres roman, kan inte närma mig Aliide.

Jag läste Aliide, Aliide tillsammans med en vän. Vi var överens om mycket, delade i våra åsikter om annat. Någonstans hade vi samma känsla av att det var svårt att ta till sig skildringen av Aliide som ett barn. Även om vi var helt överens i att ångest kan gripa barn lika mycket som vuxna hade vi också båda känslan av att denna oerhört specifika ångest, denna detaljerade tankevärld om jordelivets alla fasor, mer tillhörde en vuxens tankevärld med en vuxens erfarenheter. Någonstans brister själva gestaltningen av Aliide, hon i sig själv försvinner i den brutala tankevärld hon till synes frammanar.

Nej, jag kunde inte alltid ta till mig Aliide, Aliide som den skildring den kanske är tänkt att vara. Samtidigt älskade jag den på en slags tankenivå, i det att den försöker utforska ett barns vilda ångest – eller kanske snarare minnas barndomens tankevärld, filtrerat och tolkat genom en vuxens livserfarenhet. Aliides motvilja mot att passa in i en mall, i en norm – och  den samtidigt nästan desperata längtan över att göra just det, är kanske det som är mest gripande och ångestframkallande för mig.

Aliide är en sannerligen opålitlig berättare. Vem minns inte hur stort allting verkade vara sett från barnaögon, hur gator kunde sträcka sig mot oändligheten och hur små de sedan verkar när en växt ifrån den där storögdheten? Ibland är Aliide ändå just bara ett barn och det är svårt att veta vad som är utbroderat, vad som är ren fantasi. Mare Kandres språk målar upp en värld lik ingen annan, berättelsen är ett ibland gastkramande äventyr. Hur det än är så kommer det vara svårt att glömma Aliide.

Aliide, Aliide gavs ut 1991. Den finns att köpa som e-bok på Bokus och Adlibris men den finns säkert också att låna på ditt bibliotek.

Fler som läst: Dagens bok, Hyllvärmarna, Feministbiblioteket, booksessed.

Kommentera