Allegiant – Veronica Roth

På Bokus hemsida läste jag en väldigt intressant fråga i en recension av Allegiant:

Vem skapar din verklighet?

De två inledande böckerna i Veronica Roths dystopiska YA-trilogi handlade om val. Att ett val kan avgöra vem du är, men också de val de styrande gör och hur de formar samhället. Vad kan information göra med oss? Hur gör vi de val vi gör?

Allegiant fortsätter på samma spår men utvecklar det också och skildrar vad människor kan vara kapabla till, vilka fruktansvärda konsekvenser ens handlingar kan få och vad vi är beredda att offra för det vi tror på. Allegiant blir också en slags samhällsskildring och i det är den fullständigt briljant.

allegiant

Jag var något tveksamt till den distanserade tonen och vissa detaljer i Divergent, men jag gillade den verkligen. Också Insurgent tyckte jag mycket om, jag fasade för hur mellanboken Four skulle vara men den visade sig vara ett genidrag. Jag älskade hur en fick lite perspektiv på karaktären Four, speciellt som att det utvecklas i Allegiant. Jag vill helt enkelt inte säga så mycket mer men jag tycker att Veronica Roth har skrivit en lysande dystopisk trilogi som verkligen knyts ihop i sista boken och ges en extra dimension i Four. Jag tycker också att Veronica Roth är otroligt modig när hon vågar göra som hon gör i Allegiant, även om det verkar som att det har delat fansen i två älska-hata läger. Själv tycker jag det var ett slut som verkligen satte fingret på allt trilogin handlar om. Läs!

Modernista, 2014.

Andra bokbloggare som läst (med skiftande tyckanden!): Bookfinger, Maddes bokblogg, Bokgalleriet, Fiktiviteter.

9 reaktioner på ”Allegiant – Veronica Roth

  1. Jag tillhör hata-lägret. Tror jag. Måste faktiskt läsa om den känner jag. Läste den lite med pansarrustningen på ( jag kände till slutet ) så kanske en omläsning ändrar något. Modigt är det dock, det kan jag verkligen hålla med om.

  2. Jag har bara läst halva första boken + sett filmen, men nu blev jag ju sugen på att läsa hela serien.
    I första boken störde jag mig på att det var så likt Hungergames, men det kanske bättrar till sig?

    1. Hm, jag har nog faktiskt aldrig tyckt det varit så likt Hunger Games så kan nog inte svara på det =) Men jag tyckte ialla fall att böckerna blev bättre allteftersom!

    1. Jag med. Var lite chockad först men efter att ha funderat på det ett tag växte verkligen både boken och slutet tyckte jag.

Kommentera