Allt det där jag sa till dig var sant – Amanda Svensson

9789113066714_200_allt-det-dar-jag-sa-till-dig-var-sant_pocketAllt det där jag sa till dig var sant gjorde mig så ledsen och förbannad som en bara blir av riktigt, riktigt bra böcker. För bara en bok som är så bra skriven att en lever sig in i det som om det vore ens egen värld, har kraften och makten att påverka en så oerhört mycket.

De är också ofta de böckerna det är så svårt att sätta ord på, för de gör de så mycket bättre själva. Men en sak jag vet, det är att jag verkligen inte håller med om en blurb som var på framsidan av pocketupplagan: ”Det är lekfullt, respektlöst och oemotståndligt medryckande”. För mig var det varken lekfullt eller respektlöst eller ens medryckande, för mig var det en oerhört tragisk berättelse om hur en helt vanlig tjej söker den bekräftelse som tjejer blir inlärda att de behöver. Av män. Huvudpersonen i Allt det där jag sa till dig var sant hittar en man som bekräftar henne, som säger att hon är någonting och därför blir det så svårt att lämna honom när misshandeln och våldtäkterna börjar. Ofta skammas kvinnor och tjejer som inte lämnar just sådana här förhållanden med ”varför gick du bara inte?” men i Allt det där jag sa till dig var sant gör Amanda Svensson det glasklart varför det inte är att ”bara” gå.

Inte heller håller jag med baksidestexten, som menar att Allt det där jag sa till dig var sant ”är en berättelse om berättelser, om hur de söndrar och helar”. Nog finns det lager efter lager av berättelser men mycket mer tycker jag Allt det där jag sa till dig var sant är en bok som ser sanningen i vitögat, som inte väjer för det svarta och tunga och som försöker förklara något som många så sällan verkar förstå: just hur lätt det är att bli fast i en destruktiv relation och hur svårt det kan vara att lämna någon som misshandlar, fysiskt eller psykiskt. Berättelserna, ja en del av dem tycker jag är som en hinna över allt det verkliga när det är alldeles för svårt och tungt. De andra är just det svåra och tunga, de är bilden av den musa som mannen, kallad Poeten, önskar sig och de skär in i verkligheten när den inte lever upp till förväntningarna. Oket som Mary faller under är det att vara till lags, att vara en musa, att göra sig tillgänglig, att helt enkelt vara en människa (kvinna) som är till för en annan människa (man). Ett budskap som skriks ut åt kvinnor att det är just det vi ska vara.

Men Allt det där jag sa till dig var sant är också poesi. En vacker berättelse om vänskap, ord som kan rädda om än inte hela, om att ändå finna en plats i livet och framförallt om att göra det tillsammans med någon annan.

4 reaktioner på ”Allt det där jag sa till dig var sant – Amanda Svensson

    1. Jag vill också läsa mer Amanda Svensson! Visste inte att hon skrev noveller, måste jag kolla in 🙂

Kommentera