Alltid skogen – Sanna Tahvanainen

Månadens bok i den nordiska läsutmaningen ska vara av en åländsk författare – jag valde Alltid skogen som är en sorts uppväxtskildring med Iris i blickfånget. Iris är en ung flicka som lever sitt liv genom springturerna i skogen, föräldrarnas café och umgänget med lastbilschaufförerna. Som bakgrund finns alltid skogen, i närheten och långt ifrån.

Sanna Tahvanainen har ett språk som väldigt väl beskriver de små sakerna, gräddbakelserna i caféet som blir mosiga efter några dagar, närheten till skogen och sandkornen i grustaget. Det är lätt att föreställa sig och ändå är det något som saknas, berättelsen lyckas aldrig gå under huden på mig. Den enda delen av historien som verkligen berör är berättelsen om Tomas, mobboffret som Iris ser varje dag på bussen men som hon inte vågar hjälpa.

Det var intressant att läsa en bok av en åländsk författare, jag har tidigare bara läst en. Men Alltid skogen var inte min typ av bok, inte heller var det en bok som verkligen fängslade mig. Det hade behövts mycket mer.

5 reaktioner på ”Alltid skogen – Sanna Tahvanainen

Kommentera