ALMA-priset och Slangbellan 2019

Två viktiga litteraturpriser har delats ut i april. I början av april delas alltid ALMA- priset ut, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne som är det största priset i världen för barn- och ungdomslitteratur. Jag brukar alltid hålla stenkoll på det för jag har upptäckt så fantastiskt fina författarskap genom det priset som jag förmodligen inte hade läst annars – Meg Rosoff och Jacqueline Woodson är två av de senaste. I år gick priset till en författare jag aldrig hade hört talas om och som är väldigt sparsmakat utgiven på svenska – flamländske Bart Moeyaert. Jag gissar att det väldigt snart kommer översättningar och nyöversättningar och då kommer jag genast att läsa. Här kan du läsa mer om Bart Moeyaert.

Slangbellan instiftades av Sveriges Författarförbund och är ett debutantpris för barn- och ungdomslitteratur. De nominerade i år var Melody Farshin, Marjan Svab och Helena Hedlund. Jag hade tidigare läst Melody Farshins ungdomsbok Mizeria och älskade den, så såklart hoppades jag på den. Priset gick till Helena Hedlund som skrivit barnboken Det fina med Kerstin och jag lyssnade genast på författarinläsningen av ljudboken. Jag blev helt golvad, det är en fantastiskt fin barnbok som jag kommer skriva mer om snart.

Jag tycker att det är tråkigt att mediebevakningen är så dålig för barn- och ungdomslitteratur. Det var svårt att överhuvudtaget få reda på vem som fått Slangbellan just efter att priset delats ut. ALMA- priset brukar få lite större täckning, dock inte i närheten av vad priser för vuxenlitteratur får. Barn- och ungdomslitteraturen är så oerhört viktig och bra, det är synd att den behandlas så styvmoderligt av många medier. Skärpning.

  

Kommentera