Älskade bibliotek

En av mina favoritplatser i hela världen, det är biblioteket. Det gör mig ledsen varje gång jag läser att ett bibliotek lagt ner, men det gör mig också glad när jag läser om andra som älskar bibliotek och som inser värdet av dem.

Jonas Hassen Khemiri skriver att biblioteket för honom som liten var en helig plats, en plats dit hela familjen åkte på helgen, en fristad. Neil Gaiman skriver – fantastiskt fint – om vikten av att läsa, att läsa för våra barn och att biblioteket bör representera frihet.

När jag var liten var biblioteket en plats där drömmar föddes, där det fanns portar till andra verkligheter och där sagorna aldrig tog slut. När jag blev tonåring blev det också för mig en fristad, en plats där ingen krävde något av mig och där jag bara kunde sitta och stirra rätt ut i luften, om jag så ville. Där jag kunde läsa bok efter bok, tidning efter tidning utan att någon störde mig. Utan att någon retade mig, lade fälleben eller kastade glåpord. Platsen där ingen påstod att jag inte hade några vänner, för de var ju precis där. På hyllan.

När min tonårstid och gymnasietid var över, och aldrig har jag saknat den förutom när jag tänker på timmarna i biblioteket, började jag jobba och läsa på universitetet. Även om det inte längre fanns människor i min närhet som gillade att trampa på andra så var biblioteket för mig fortfarande en plats att andas på, att finna frid i, att leta upp historier och berättelser, fakta och fiktion och allt vad jag kan tänkas vilja veta.

Jag tror att det var det här som fick mig att vilja bli bibliotekarie. Länge, länge har jag vandrat omkring utan att veta min slutliga väg, länge har jag jobbat och studerat och många olika ämnen har det blivit. Litteraturvetenskap, nordiska språk, fotografi och konst, litteraturkritik, systemutveckling och bokhistoria. Allt har jag tyckt om, några ämnen har jag älskat men det var inte förrän jag började på min bibliotekarieutbildning för ett år sedan som jag verkligen kände mig hemma. Det var inte förrän jag började jobba på bibliotek för snart ett år sedan som jag för första gången verkligen älskade att gå till jobbet. Det kändes så självklart att jag började undra varför jag inte kommit på det tidigare.

När jag började studera till bibliotekarie så var jag säker på att jag ville jobba på folkbibliotek. Nu kan jag lika gärna tänka mig att syssla med katalogisering eller söksystem, men huvudsaken för mig är att jag får vara på biblioteket.

Biblioteket är en fantastisk plats. Det är en fristad för så många, ett sätt att helt gratis få låna och läsa hur mycket böcker du bara vill, en plats där du inte tvingas köpa något eller ens göra något. Var annars finns det i vårt samhälle idag?

Ibland stödlånar jag böcker. Jag förstår de som stödköper böcker i lokala boklådor, fast de är lite dyrare. Själv stödlånar jag ibland böcker som ser lite ensamma och övergivna ut, och kanske blir det en bok jag faktiskt kommer tycka om. Huvudsaken för mig är att biblioteket, med all dess fantastiska möjligheter, får finnas kvar. Leva. Vara en fristad. Öppna dörrar för barn, ungdomar, vuxna och pensionärer. Välkomna alla. Säga: ”Kom in, kom in! Här, här finns fantasin”.

20 reaktioner på ”Älskade bibliotek

  1. Vad fint skrivet! Jag hade det väl aldrig svårt i skolan men kände mig alltid lite annorlunda och biblioteket var en fristad där jag kunde koppla av

    1. Tack! Jag tror bibliotek har och har haft den funktionen för många, och det är en viktig funktion som jag tycker det talas för lite om!

  2. Vad fint skrivet! Jag håller med, bibliotek är verkligen fantastiska platser fulla med fantasi, drömmar och frihet 🙂

    1. Åh vad fint att höra! Ibland är det svårt att sätta på pränt vad man känner, men just bibliotek är så viktiga tycker jag..

  3. Vilket fint inlägg! Biblioteken har under hela mitt liv haft en roll, fast olika beroende på var jag själv befunnit mig i livet. De är så centrala i den svenska kulturen tycker jag också och så viktiga.

  4. Jag tror att det är många av oss bokälskare som delar din andemening om att Bibliotek är ens andra hem. Själv gick jag verkligen heller dit efter skolan och satte mig och läste än att åka hem. Nu är ju dessutom de flesta Bibliotek också mysigare än de var förr. Man har börjat satsa mer på barnhörnor, och det finns mjuka soffor och små gömmen för barnen så att det skapas en myskänsla av att ha varit där. Det uppmuntrar till fler besök.
    PS.Jag stödlånar böcker ibland jag med : )

Kommentera