”En dag kommer jag växa i mitt vemod”

Det är sekelskifte på Svartviks sågverk. Bricken är sjubarnsmamma och det är trångt i köksrummet. Livet går på som det gör för arbetarna på sågverket, det är morgonkaffet och sågspånen och kvällsgröten och barnpassningen.

Det är just det där som Vibeke Olsson är så fantastisk på att skildra. Doften av nysåpade skurgolv, känslan av att dricka kaffe i sängen en söndag morgon, tröttheten i lederna efter dag ut och dag in på sågverket. Vibeke Olssons skriver vansinnigt vackert, till synes sömlöst, om sorg och vedermödor men också om glädjen och kärleken.

Jag känner mig nästan kär i Bricken, så mycket tycker jag om henne. Hon blir så levande i Vibeke Olssons språkdräkt att jag är säker på att hon har levat, funnits där på sågverket och kämpat för sina barn och sin man, som inte kan låta bli att dricka när livet blir för hårt. Bricken själv är förstås inte felfri, de mest trovärdiga karaktärerna är inte det, men utan henne hade det inte funnits någon familj. Eller någon lägenhet.

I sjätte boken är det den starka viljan över rätten att organisera sig som lyser starkast, och stoltheten i att vara arbetare när magister Sundblad vill skicka Brickens äldsta barn Nikanor till läroverket i staden. Framförallt är det stoltheten som rör sig i cirklar i Brickens tankar hela tiden, hand i hand med skammen. Det är så viktigt, att ha den där stoltheten, och det är så lätt att förstå Bricken samtidigt som en nutida läsare säkert vill säga åt henne ibland. Åh, vad jag har saknat Bricken och Nikanor och alla andra på sågverket.Jag är där, aldrig är jag väl så mycket där i en bok som när jag läser böckerna om Bricken. Allting känns så nära, så äkta. Odile Nunes gör en fantastisk inläsning av ljudboken och jag är otroligt ledsen att de två sista böckerna inte finns inlästa. Men jag kommer läsa pappersboken istället, för att umgås med Bricken i den lilla lägenheten vid sågverket kommer alltid höra till mina finaste läsupplevelser.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Carolina läser, Hedvigs bokhylla, Böcker emellan, Västmanländskans bokblogg, Boktokig.

Här kan du läsa vad jag tyckte om de tidigare delarna:
Sågverksungen
Bricken på Svartvik
Sågspån och eld

Kommentera