Andas samma rytm som du – Annelis Johansson

Andas samma rytm som du handlar om Sam och Eva som har varit bästisar sen de var små. Nu går de på gymnasiet och mycket har hänt, mycket har förändrats. Eva är inte den person hon brukade vara och en dag är hon försvunnen.

Då och då är det här en fantastiskt fin ungdomsbok, den lyser till och beskriver exakt hur svårt det kan vara när man är i tonåren och ställs mot en omvärld av fördomar och förväntningar. Sam slåss mot vad klasskompisarna tycker om Eva, vad hans föräldrar tror om honom själv och mot hans egna känslor för Eva.

Ibland tycker jag däremot att den inte är riktigt tydlig. Berättelsen hoppar i tid och även i form, dåtiden berättas i tredje person och nutiden berättas i första person. När jag väl fick grepp om det flöt berättelsen på fint men det finns inga kapiteluppdelningar i hela boken och även om den är kort hade kapitel varit en bra avskiljare.

Jag tycker också att skuldfrågan och vad som egentligen hänt Eva inte tas upp tillräckligt. Det är svårt att gå in på utan att avslöja handlingen men på något sätt känns det som att Annelis Johansson lämnar alltför många trådar vind för våg. Med viss tvekan och en del undran över frågor som jag inte får svar på tycker jag ändå det är en helt okej bok.

Opal, 2011

Kommentera