Anna och Mats bor inte här längre – Helena von Zweigbergk

Anna och Mats bor inte här längre är en fristående fortsättning på Ur vulkanens mun som jag läste ganska nyligen. Anna och Mats har nu levt tillsammans i tre år efter den katastrofala semestern på Sicilien men nu kommer de inte längre och skilsmässan ligger för dörren.

Hur skapar man sig ett nytt och eget liv när man levt femton år tillsammans? Det är den största frågan som cirkulerar i boken, men det handlar inte bara om det nya livet utan också om det gamla – som titeln antyder finns det ett tomrum i båda deras liv som de inte riktigt vet vad de ska göra av – går man vidare med en ny förälskelse eller sörjer man den gamla?

Mats hittar – typiskt nog – en ny, yngre flickvän medan skilsmässopapperna fortfarande är rykande varma. Det är synd att använda en sådan klyscha, speciellt eftersom Johanna inte får ett riktigt djup som karaktär utan mest blir ”den andra kvinnan”. Mats själv verkar oftast vara ganska tjockskallig och träig, mer än i första boken. Anna håller det mesta inom sig och kommunikationen dem emellan har helt gått i stå.

Anna och Mats bor inte här längre är en svår bok som snarare framställer skilsmässan som en hård verklighet med frasiga sorgkanter än skimrande i en glamourös förpackning. Det är svårt, jobbigt och hemskt och allra mest synd är det om barnen. Molly och Sebbe är så verklighetstrogna och mitt hjärta blöder för dem för allra mest är det de som hamnar i kläm. Precis som i Ur vulkanens mun är det Molly som är den känsliga, den som reagerar på varje förändrad sinnesstämning och den som desperat försöker hålla ihop Anna och Mats. Förutom skilsmässan och Anna och Mats gräl finns nu också Sebbe som mer än i förra boken blir en plågoande för Molly, han blir arg när hon inte vill inse att Anna och Mats är skilda och han tycker att hon borde växa upp. Det är en hård och jobbig verklighet att ta till sig.

Men det är också så läsvärt. Helena von Zweigbergk lyckas fånga läsaren i en hel bok om något som tyvärr är så vardagligt som en skilsmässa, sönderfallet i familjen är påtaglig och gör ont på riktigt och när jag läst ut boken kramade jag min pojkvän hårt och länge. Det här är en bok som verkligen känns.

Köp den på Bokus eller Adlibris.

Andra som läst: En full bokhylla är en rikedom, Böcker etc, Enligt O, Bokbabbel.

0 reaktioner på ”Anna och Mats bor inte här längre – Helena von Zweigbergk

  1. Hmm, jag hade en bok av Helena hemma förut men gjorde mig av med den i min megarensning eftersom jag har så svårt för konventionella medelklassiga relationsromaner. Det kanske är fördomsfullt av mig. Borde jag ge henne en chans tycker du…?

    1. Egentligen är det ju en medelklassig relationsromanen men hon är väldigt bra på att framställa sorgkanter och ångest, det blir liksom inte bara vanlig diskbänksrealism av det. Speciellt hjärtknipande är framställningen av barnen. Jag tycker det är läsvärt!

Kommentera