Annanstans – Malin Kivelä

Jag har en vän som älskar böcker utan handling. Jag tror att hon skulle gilla Annanstans av Malin Kivelä. Det händer, i ytlig mening, nämligen inte särskilt mycket alls. Vad som händer inuti är en helt annan sak.

9789515232045_200_annanstansLäsaren får följa Nina, drömskt inbäddad i minnen om dåtiden och fantasier om framtiden. Hon bor i New York och skriver sitt examensarbete för dansskolan men hamnar mer och mer i resorna mamman drog med henne på som barn. I Helsingfors blir hennes mormor Vailet tvingad tillbaka i tiden då hennes moster Helga ligger för döden och minnen från ungdomen tränger sig på. Helga blir också en länk till Nina då även hon bodde i USA i sin ungdom. I en helt annan tidsålder, med helt andra värderingar.

Det finns mycket känslor som ligger och trycker under ytan i Annanstans. Nästan drömskt förflyttas skeendet från en tidsålder till en annan, från en person minnens till nästa. Det är associativt, lågmält och vackert och visar hur häpnadsväckande mycket som kan vara likt mellan tre olika kvinnor med så många år och mil emellan sig som Nina, Vailet och Helga. Den enda som inte riktigt får komma till tals är Ninas mamma Lida, hon flyter ute i kanterna och jag kan aldrig riktigt förstå henne. Men kanske var det inte meningen heller.

4 reaktioner på ”Annanstans – Malin Kivelä

    1. Ja, den var jättebra! 🙂 Det finns ju inköpsförslag också dock, det är ju nästan en välgärning att se till så bibblan har bra böcker 😉

Kommentera