Aprilhäxan – Majgull Axelsson

Desirée föds på 50-talet, förlamad och med grav epilepsi, hon placeras på vårdhem och får aldrig mer träffa sin mamma Ellen. Ellen blir fostermamma åt Birgitta, Margareta och Christina, tre flickor som alla på olika sätt hamnat på glid i livet. De vet inte om att Ellen har en egen dotter, men Desirée har inte glömt. Och hon har andra förmågor.

Aprilhäxan är en bok jag aldrig hade funderat på att läsa, ens. Men så hittade jag den bland bokbytarböckerna på biblioteket och tog med den hem. Nästa dag hade jag läst ut den, och att säga att den gjorde ett stort intryck är verkligen att underdriva.

Berättelsen Majgull Axelsson målar upp är dämpad, men den är annorlunda och den tar ända in i hjärtat. Jag vet egentligen inte vad jag tycker om någon av karaktärerna – alla är småsinta eller elaka, alla har övergivit någon eller blivit övergiven, och ingen av dem verkat ha fått en vettig chans i livet. Utan att ta till alldeles för stora gester och ord levandegör Majgull Axelsson sina karaktärer och får dem oerhört mänskliga, med alla brister och svårigheter det innebär.

Desirée agerar som spindeln i nätet, trots att ingen verkar veta om hennes existens kan hon som aprilhäxa färdas långt bortanför vårdhemmets väggar, ta boning i fåglar och andra djur och studera sina fostersystrar på avstånd. Desirée hänger envist kvar i livet trots epilepsianfall som bara förvärras och trots att vårdhemmen på 1950-talet när hon läggs in inte var några drömställen.

Precis som i Molnfri bombnatt som jag läste för ett tag sedan hoppar berättelsen med lätthet mellan olika tidsperspektiv och olika människors ögon och synsätt. Det ger inte bara en större bild över historien utan också över människorna den berättar om. De skarvar som ofta uppstår när en berättelse är uppdelad på olika ställen och olika tidsperspektiv plånas ut och skapar en helhet, fragmentariskt berättad.

Aprilhäxan är en stark berättelse med karaktärer som verkligen känns på riktigt och sorgliga öden. Jag rekommenderar den varmt.

Bokblomma har också läst boken.

0 reaktioner på ”Aprilhäxan – Majgull Axelsson

Kommentera