Årets bästa böcker 2018

2018. Året då jag läste fler böcker än på länge, till stor del tack vare att jag börjat lyssna på ljudböcker igen och jag älskar det. Jag har också läst fantastiskt många bra barn- och ungdomsböcker i år. Exakt hur många böcker, och några fler siffror om det, kommer i ett eget inlägg imorgon.

Det här är de tio bästa böckerna jag läste 2018, i inbördes ordning. Jag skriver lite mer om de första fem, lite mindre om resterande. Längst ner finns några bubblare! Årets bästa bilderböcker fick ett helt eget inlägg, scrolla ner till gårdagen så hittar du det.

Här kan du läsa om mina bästa böcker 2017.

Tio- i topp 2018

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson fick årets ALMA-pris och jag och många med mig fick chansen att upptäcka hennes författarskap. Brown girl dreaming är en bok skriven för mellanåldern men för alla att läsa.

Jacqueline Woodson berättar om sin uppväxt i 1960- talets USA på poetisk fri vers och det är så drabbande att det inte finns ord för det. Som ett fotoalbum skapar hon bilder av sin familj och sin släkt, av vänskap och av kärlek men också av rasism och hat.

Minnet av vatten

Minnet av vatten rör vid de djupaste rädslorna. Jorden har gjort uppror mot människan – smält den sista isen, lagt städer under vatten, krossat vår bekvämlighet. Krig utkämpas om vatten, i ett ockuperat Skandinavien möter vi Nora som bär på en tung hemlighet.

Minnet av vatten är Emma Itiräntas debutroman. Den är tunn, men ofantligt djup och den förändrade något i mig, förflyttade hela min värld.

The Handmaid’s Tale

Margaret Atwoods dystopiska bok om ett USA där det totala kvinnoförtrycket råder är dubbelt skrämmande, då det totalitära Gilead har grundvalar som liknar de vilka dagens kvinnoförtryck vilar på. Att förändringen inte sker med en revolution utan med ett långsamt förflyttande av gränser är än mer fasaväckande.

The Handmaid’s Tale betydelse för litteraturhistorien och dystopin som genre tror jag kommer vara fundamental.

Allt ska brinna

Minna och Agnes är sjutton, bästa vänner och krigarsystrar. De slåss mot köttindustrin, patriarkatet, livets orättvisor, krigets hemskheter. Minna är elden, Agnes följer minsta gnista. Lika fort falnar glöden och då är Agnes där för att plocka upp spillrorna.

Alllt ska brinna är en tung och sorglig historia, men lika mycket en brinnande berättelse om sjuttonårig vänskap. Jag älskade den, och grät.

Comedy Queen

Sashas mamma fick folk att gråta. Därför ska Sasha få folk att skratta – hon ska bli en Comedy Queen!

Bara Jenny Jägerfeld kan skriva en bok för mellanåldern om depression och självmord på ett så fantastiskt sätt. Balansen mellan humor och allvar får dig att både skratta och gråta. En modig och underbar bok som behövs så otroligt mycket.

The City of Mirrors

Avslutningen på Justin Cronins mästerliga dystopi, som började med The Passage, är hårresande, oavbrutet spännande och stannar länge i minnet.

Ett jävla solsken

Ett jävla solsken är berättelsen om Ester Blenda Nordström, journalistpionjären som wallraffade långt innan begreppet fanns. Hennes äventyr, oro och livsgärning är nedtecknade av Fatima Bremmer med en makalös litterär gestaltning.

Inuti huvudet är jag kul

Att pappa bestämmer sig för att de ska flytta från Stockholm till ett litet samhälle i Småland blir en katastrof för Liv. Hon, som är kul inuti huvudet men sällan vågar säga något högt till andra människor. Lisa Bjärbo har skrivit en inkännande och rolig bok om att vara introvert, så på pricken att jag nästan grät av igenkänning. Jag älskar Liv och hennes pappa.

Slutet

Kometen Foxworth är på väg mot jorden för att förinta den. Hur lever en sina sista fyra veckor på jorden? Mats Strandberg utforskar livet och döden med skärpa, finkänslighet och litterär mästerlighet.

Flickan med gåvorna

Melanie är flickan med gåvorna. Ett barn med en zombies hunger men med mänskligt intellekt i en postapokalyptisk värld där hoppet är sparsmakat. M.R. Carey blåser nytt liv i genren med en tankeväckande och bladvändande roman.

Bubblare

En av årets viktigaste böcker skulle för mig komma att bli Jag hatar att träna av Brita Zackari. Jag skrev en lång och personlig recension om den, hur mycket den rörde vid alla de långa och svåra strider jag själv utkämpat med min kropp sedan tonåren och hur mycket den har hjälpt mig att se sunt på träning och mat. Jag överdriver inte när jag säger att den räddat stora delar av mitt liv och äntligen fått mig att kunna träna och äta på en lagom nivå. För det älskar jag den och jag hoppas att den når många.

Hälften av böckerna på min tio- i topp är barn- och ungdomsböcker men jag kan inte låta bli att nämna några till. Äntligen läste jag serien om Turid (Kungadottern, Krigstid och Korpgudinnan) av Elisabeth Östnäs, där vikingatiden känns närmare än någonsin. Jag fullkomligt älskar Turid! Jag blev också nyförälskad i Maja och hennes Kiruna i Ann-Helén Leastadius Inte längre min, uppföljaren till Tio över ett som jag längtat och bävat så inför. Några andra av årets absolut bästa ungdomsböcker är Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström, Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren och Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg. Bland kapitelböckerna tyckte jag allra mest om Athena – Grattis världen, jag är här nu! av Elin Ek.

Jag läser sällan noveller, men jag älskade Nordisk fauna av Andrea Lundgren, djupt. Inte heller är jag någon biografiläsare men jag sträcklyssnade på Scener ur hjärtat av Malena Ernman och Svante Thunberg och blev otroligt fängslad och berörd. Sist, men verkligen inte minst, vill jag nämna tredje och fjärde delen i Sci-Fi- serien The Expanse – Abbadon’s gate var bäst hittills men Cibola Burn var inte långt efter.

Vad var din bästa bok 2018?

Kommentera