Årets bästa böcker 2019

Att välja ut årets bästa böcker följs onekligen åt av någon slags vånda. I år var det dock lättare än vanligt – de allra bästa lyser verkligen klart. Det var ingen tvekan om vilka som för mig är årets tio bästa böcker. De första fem skriver jag lite mer om, de andra fem lite mindre. I slutet – såklart – några bubblare. Alla böcker har länkar till recensioner.

Topp 10

All the Bad Apples – Moïra Fowley-Doyle
Jag grät av sorg, jag grät av ilska, jag grät av kärlek. All the Bad Apples av Moïra Fowley-Doyle är en uppgörelse med Irlands katolska historia och en skildring av de kvinnor som trampats ned under den. Det är också en skimrande Young Adult- roman och en underbar lesbisk kärlekshistoria – med en liten gnutta magi. Intrycket den gjorde på mig var monumentalt.

Uprooted – Naomi Novik
Kanske den bästa fantasyroman jag någonsin läst. En bok som väver samman myter och magi och som aldrig låter ondskan och godheten vara svart eller vit. Uprooted skildrar en medeltidsliknande fantasyvärld utan ett ondsint patriarkat, men det jag älskar mest med Uprooted är skogens mörka magi och Agnieszkas och Kasias relation – aldrig har jag läst en starkare skildring av kvinnlig vänskap i en fantasyroman.

Klubben – Matilda Gustavsson
Klubben väckte många känslor. Vrede och sorg, men framförallt djup respekt och beundran för Matilda Gustavssons journalistgärning. Mycket har sagts om Klubben den här vintern, men det allra viktigaste som kan sägas är – läs den.

Till Vial – Henrik Ståhl
Till Vial är en bok som bosätter sig i hjärtat och sedan aldrig lämnar det. En mörk framtidsskildring och en saga från rymdens ekande tomrum med två små barn som berättare. En bok som sätter ord på rädslor och omfamnar dem tills de inte känns så skrämmande längre. Till Vial berättar om syskonkärlek, om hopp och om förmågan att fortfarande leka – mitt ute i den oändliga rymden.

Vänta på vind – Oskar Kroon
Vänta på vind är en av de finaste böcker för mellanåldern jag läst. Oskar Kroons poetiska språk fångar alla känslor, alla intryck. Den berättar om sorg, vänskap, kärlek och trygghet. Om att känna sig lite utanför, och att det ska vara okej. Om att inte alla vill passa in. Men mest, om ett barnbarns vänskap med sin morfar och om två tjejers första, svindlande kärlek till varandra.

Ædnan – Linnea Axelsson
Ædnan berättar om två samiska familjers historia och öden som speglar ett helt århundrade, men också om nutiden och om att återfinna sitt språk. Det är tungt, vackert, betydelsefullt, oförglömligt.

The Quiet at the End of the World – Lauren James
The Quiet at the End of the World är en stillsam men stor och vacker berättelse om vem människan blir när hon möter slutet av sin egen existens. Kanske YA-genrens allra bästa författare.

Revolution Poetry
Revolution Poetry är en rörelse som ger rum åt röster som stängts ute, röster vi alla behöver lyssna till. Magiskt vackert och berörande.

Carry on – Rainbow Rowell
Carry On är en Harry Potter för tonåringar och vuxna, för alla oss som vill ha en glödande YA/HBTQ-kärlekshistoria mitt i Hog… förlåt, Watford School of Magics korridorer. Simply lovely.

Vi skulle segla runt jorden – Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark
Vi skulle segla runt jorden är en av de finaste grafiska romaner jag läst, sorglig och tung men så oändligt vacker och omsorgsfull.

Bubblare

Kattvinden av Helena Öberg och Kristin Lidström, en underbar bildroman för tonåringar och alla andra. Internment av Samira Ahmed, kanske den viktigaste boken du kan läsa just nu. The Three-Body Problem av Cixin Liu, årets bästa science-fiction.

Några fantastiska barn- och ungdomsböcker

De flesta av mina böcker på årstoppen är ungdomsböcker, men jag läser så många att jag bara måste nämna ännu fler. Mizeria av Melody Farshin – brännande aktuell och otroligt välskriven. När kastanjer spricker av Camilla Lagerqvist, en historisk ungdomsroman som träffar rakt i hjärtat. Fangirl av Rainbow Rowell – som jag bara älskade. Moxie av Jennifer Mathieu, som bär en hel revolution inom sig. Och så Välj mig av Christina Lindström, som jag aldrig kommer glömma.

Till sist

Och så till sist, några böcker som inte riktigt kvalar in på tio- i- topp men som jag älskade oerhört mycket. En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité, Liv till varje pris av Kristina Sandberg, Min syster är ett spöke av Lena Sjöberg, Min längtan kvar av Mårten Melin och Jordgubbsbarnen av Sara Olausson.

2 reaktioner på ”Årets bästa böcker 2019

  1. Kul att läsa dina favoriter från året! 🙂 Jag ska nog köa Klubben på bibblan. 🙂 Det lär ju dock dröja innan jag får den i min hand..

Kommentera