Årets bästa böcker och finaste läsupplevelser 2012

För mig är det nästintill omöjligt att utse en bok till att vara årets bästa – det är bara att inse redan i rubriksättandet till ett sådant här inlägg. Däremot finns det många böcker som under årets gång har varit helt fantastiska på olika vis. Därför blir det i vanlig oordning en lista på årets bästa böcker i olika kategorier.

aliasgraceJag börjar med något jag vanligtvis inte gillar särskilt mycket – böcker baserade på verkliga händelser. Men 2012 var året då större delen av bokbloggosfären – och så även jag – föll handlöst för första delen i Jonas Gardells trilogi om AIDS-utbrottet i Sverige på 1980- talet. Kärleken var definitivt en av årets största och hemskaste läsupplevelser, liksom Rekviem för en vanskapt som berättar närgående och med ett fantastiskt språk om att vara annorlunda. Baserad på verkliga händelser är också Alias Grace av Margaret Atwood – som för varje bok tar en allt fastare pallplats i rangordningen av favoritförfattare.009951642x

Det fiktiva mörkret var hemskt det också. Årets två bästa spökhistorier var utan tvekan Dark Matter och The SeanceGillian Flynn befäste sin plats som mörkerdrottning med Dark Places och Elizabeth Hands Available Dark var precis så tjusig och mörk som utlovats.

9789137138114_large_en-man-som-heter-ovePå humorsidan skrattade jag allra mest under läsningen av Konsten att vara kvinna och En man som heter Ove. Fantastiskt var också att båda böckerna samtidigt lyckades vara tänkvärda och den senare framkallade mer än en tår i ögonvrån.

Jag upptäckte många nya författare under 2012 som jag definitivt kommer fortsätta läsa. Mudbound, Kärlekens historia, The Distant Hours och The Night Circus blev alla favoriter.
9186634089

Jag läste också många bra ungdomsböcker 2012. Bland toppplatserna finns EldKaninhjärta och Jellicoe Road men den som gjorde allra störst intryck på mig och som får bli 2012 års bästa ungdomsbok är Här ligger jag och blöder. Jag älskade den så mycket att jag genast när jag läst ut den ville läsa den igen. Och igen.

Slutligen, pallplatserna. Jag vet inte riktigt om Sunshine kategoriseras som en ungdomsbok eller inte, men hur som helst är den tillsammans med Fledgling årets absolut bästa vampyrbok – och en av årets bästa böcker överhuvudtaget. Den enda som slår Sunshine är den bok som jag kanske ändå anser årets bästa alla kategorier:

Wolf Hall

Fantastiskt berättad och engagerande men framförallt älskade jag Wolf Hall för karaktärsporträtten. Huvudpersonen Thomas Cromwell utmålas varken som ond eller god men beskrivs på ett sådant vis att man som läsare tycker sig komma honom alldeles inpå livet. Och förflyttas rätt in i 1500- talet.

000735145301424111080446696161

Vilka var de bästa böckerna du läste 2012?

9 reaktioner på ”Årets bästa böcker och finaste läsupplevelser 2012

  1. Åh vilket härligt läsår du verkar ha haft! Även jag läste och uppskattade både ”Alias Grace” och ”En man som heter Ove” under 2012. Håller med dig om att ” Här ligger jag och blöder” är en fantastiskt bra bok. Jag läste den hösten 2011, och gav sedan bort ett ex av den i julklapp.

Kommentera