Arktis, litteraturturism och läsning tillsammans

Den här veckan avslutades med en tvådagars arbetsträff med expertnätverket för HBTQ-frågor på bibliotek, något som alltid är intressant, roligt och fantastiskt givande. Ofta är det till och med lite omvälvande, med alla erfarenheter som delas.

Jag passade på att över helgen också besöka en av mina huvudstadsbaserade bibliotekarievänner. Vi pratade om böcker såklart, mest om Fangirl och Carry On som vi läst tillsammans. Om hur viktig Rainbow Rowells hyllning till fangirls är, hur mycket vi älskar Harry Potter i young adult-kostym med HBTQ- dekorationer. Som vanligt pratade vi också om vår kärlek till Mumintrollen och deras inställning till världen.

Vi ägnade oss även åt litterär turism på Södermalm, promenerade på kullersten bland 1700- talshusen och letade efter spåren av Barnängens klädesfabrik från Per Anders Fogelströms böcker om Vävarnas barn.

Men det kanske starkaste intrycket gav utställningen ”Arktis medan isen smälter” på Nordiska museet. Det är svårt att återge hur stark den var, men jag önskar så att många kommer se den. Särskilt de som tänker att vi utan problem kan fortsätta vår konsumtion av nya kläder och prylar, vårt köttätande och våra flygresor i den takt vi gör.

Stockholm och museer i all ära förstås, men det kanske mysigaste var att bara sitta och läsa tillsammans. Det är en alldeles för underskattad sak att göra tillsammans med någon en tycker om.

Kommentera