Att bli fullständigt knockad av en bok

När jag var i tidiga tonåren var jag helt såld på äventyrsböcker. Enid Blytons Äventyrens….- böcker, Jules Vernes fantastiska historier, Alistair MacLeans spionhistorier, allt slukade jag. Därför kunde9781405278423_200_code-name-verity_haftad jag inte låta bli att bli nyfiken när jag för ett tag sedan såg Code Name Verity svischa förbi på flera bokbloggar. Jag läste aldrig någon recension av den men när jag såg den på biblioteket där jag jobbar – samma dag som jag gick på semester – ja, då kändes det som ödet.

Jag är glad att jag plockade med mig Code Name Verity. Jag är också glad att jag inte läste någon recension av den innan för hur mycket klyscha det än må vara så är Code Name Verity en bok som gör sig allra bäst om en upptäcker den bit för bit. Därför tänker jag heller inte berätta så mycket om den, mer än att den tar avstamp i ett fängelse i det ockuperade Frankrike under andra världskriget – där en brittisk agent blivit tillfångatagen efter att hon och hennes bästa vän kraschat med sitt flygplan.

I min pre-tonåriga och tonåriga hunger efter äventyr, spänning och livsfara – på boksidor, that is, plöjde jag till och med igenom böckerna om Cherry Ames som jag fick av min gammelfaster och som visserligen var spännande men också ganska präktiga och där Cherry Ames överlät det mesta av äventyrandet till männen. Även Code Name Verity handlar om kvinnors roll under andra världskriget men däremot är det kvinnorna som skapar äventyren. Jag älskar det. Jag älskar hur Elizabeth Wein bygger upp sin historia, hur autentisk den verkar, hur spänningen och insikten i karaktärerna sakta men säkert trappas upp och aldrig låter det ena ta överhanden över det andra. Jag älskar hur hon porträtterar kvinnorna. Jag älskar att historien ständigt överraskar mig. Jag älskar att den är en så ovanlig andra världskriget- historia och ändå en av dem som berört mig mest. Code Name Verity tar helt enkelt ett stycke historia som vi tror vi känner till så väl, vänder och vrider på det tills något helt annat syns. Varenda karaktär berör mig. Om det så är med kärlek, hat, ilska, tvivel, förvåning eller rädsla. En bok jag kommer minnas länge, och säkert läsa om.

Andra som läst: Fantastisk fiktion, Bibbloanna, Bibliotekskatten, Enligt O, CRM Nilsson.

4 reaktioner på ”Att bli fullständigt knockad av en bok

  1. Blev inspirerad att fortsätta bokbloga av din blogg. Skrev nyss om en bok som jag varmt rekommenderar till alla som tycker om att läsa och skratta. Tack för en bra blogg. 🙂

Kommentera