Att de i tid må väckas – Frida Arwen Rosenlund

918701517X”Skräck, folktro och romantik i 40-talets Sverige” var ord som gjorde mig nyfiken på Att de i tid må väckas när jag för flera månader sedan först hörde talas om att den var på gång. Sedan dess hade jag hunnit skuffa undan den i den mentala läslistan men någonstans i bakhuvudet låg den och skvalpade och det var därför en glad överraskning när den damp ner i brevinkastet i fredags.

Samma kväll var den utläst. För om Förvriden, den första bok jag läste av författaren som då hette Frida Edman men nu går under namnet Frida Arwen Rosenlund, var en läskig men något experimentell roman där olika berättarröster slogs om uppmärksamheten – så är Att de i tid må väckas långt mer än läskig och spännande.

Den är lika djupt kuslig som de bottenlösa tjärnar vilka tar plats i berättelsens centrum. Här finns Näcken, och trollen, och älvorna. Och spökena. Om det är verkligt eller ej, men klart är att något mystiskt pågår när Hilda stöter på de märkliga tvillingarna Lia och Märta under sin flykt undan familjen och konventionerna. Hilda är gravid och ogift, en då osalig kombination och hon tvingas söka skydd i tvillingarnas stuga när vintern närmar sig.

Att de i tid må väckas berättar historien på två plan och det fungerar oerhört väl. Berättelserna flätas alltmer in i varandra, även om de på ytan verkar olika. Jag både fascineras och skräms av Frida Arwen Rosenlunds bildspråk, av hur lätt scenerierna framträder på näthinnan – och av hur gamla myter ges nya, spännande karaktärsdrag utan att förlora sin igenkännighet. Att bli transporterad till de djupaste skogar och få se de sorgligaste hemligheter i det 1940- talets Sverige som målas upp är en inte alltid angenäm resa – men det var en fantastisk läsupplevelse.

Det enda jag inte riktigt kan förlika mig med är slutet – faktiskt är jag inte ens helt säker på vad jag tycker om det men historien i sig, berättandet och språket är alldeles tillräckligt bra för att det ska överväga – Att de i tid må väckas var en läsupplevelse jag sent kommer glömma.

10 reaktioner på ”Att de i tid må väckas – Frida Arwen Rosenlund

  1. Oj, jag skulle aldrig kunna läsa en hel roman på en kväll! Men jag tror att jag också ska läsa den här, någon gång…

  2. Varför får jag 2 böcker en för 140 kr sedan kom samma bok i dag som Friexemplar..Böckerna heter Att de i tid må väckas …undrar INGER ÖST.

Kommentera