Att sortera eller inte sortera och alla möjliga sätt att sortera

På biblioteket där jag jobbar finns det väldigt många olika sätt att ställa upp böcker. Detta verkar för det ovana ögat kanske en smula rörigt, men för den vane biblioteksbesökaren har det nog sin charm och speciella prägel.

Speciellt förtjust är jag i barn- och ungdomsavdelningen och en av skönlitteräravdelningarna. Böckerna får ett nummer på ryggen och sedan ställs de upp i den ordningen, det är alltså hur mycket huller om buller som helst och man kan gå hur länge som helst och strosa, titta, tjuta förtjust över oanade fynd och fnissa åt vilka märkliga böcker det finns. Även om den ytterst ordningsamma blivande bibliotekarien i mig ryser litegrann inombords över denna frivolitet finns det också en ganska högljudd inre röst som påpekar att det här är ett hejdlöst roligt och fantastiskt bra sätt att hitta nya böcker på – böcker jag aldrig trodde fanns och böcker jag hade glömt för länge sedan.

Den här avdelningen är en outtömlig källa till glädje och ett ställe jag och flera av mina kurskamrater ofta besöker ”bara för att titta lite”. En gång gick jag och en av mina kurskamrater ner dit efter en föreläsning, bara för att stöta på en annan av våra kurskamrater som nyss lämnat föreläsningen och redan hade en hög böcker i famnen – plus en av våra lärare som utbrast: ”Men, är ni här nu IGEN? Nä, nu går jag!”

Till sist kan jag inte låta bli att återge ett sätt att sortera böcker som jag fick höra av en kompis kompis i somras och som jag nog aldrig hört talas om innan: att placera böckerna i kronologisk ordning, inte efter tiden de skrevs utan efter tiden de utspelar sig. Förutom att jag genast kommer att tänka på problemet med att placera viss fantasylitteratur på det här sättet kan jag inte heller låta bli att undra: hur många sätt finns det egentligen att sortera en bokhylla?

16 reaktioner på ”Att sortera eller inte sortera och alla möjliga sätt att sortera

 1. Jag tror att det finns ungefär lika många sätt som det finns ägare till bokhyllor. Själv gör jag någon sorts ämnes/genre-indelning, delar dock inte upp det efter språk så i mina hyllor står det böcker på tre språk huller om buller 🙂

 2. Fantasylitteratur låter sig nog inte placeras i en sådan kronologisk ordning. Men man skulle kunna göra så med historiska romaner, ja… Annars brukar ju gå efter signum och sedan efter författare.

 3. I min bokhylla hemma körde jag länge bokstavsordning men det var så jobbigt när det blev fullt och nya böcker skulle in.. så nu står det mest i en enda röra. Fast som tur är är det ju inte övermäktigt många så det går snabbt att kolla igenom dem 🙂

 4. Vad kul! 😀 Jag har ju hysad ordning i min bokhylla (se mitt inlägg för några dagar sedan), men jag kör varken på bokstavsordning åt ena eller andra hållet för att jag alltid finner svårigheter med att hitta plats åt böckerna… Min kompis kör med färg: från vit till svart – och visst är det snyggt, men jag vet inte om det skulle vara något för mig… (; (:

  Det som slog mig är hur kul det skulle vara att liksom lista sina böcker med nummer som man har hemma i hyllan (man behöver ju inte märka själva boken), och sedan typ lotta boktips till kompisar om de vill låna… Jag hade tyckt det varit jättekul om jag kunde komma hem till någon kompis och få ett boktips den vägen… ;D Hihi… (;

  1. Det är himla kul att så många sorterar på olika sätt 😀 Färgsortering har jag aldrig förstått mig på, heller 😉

   Kul idé om boktips! Har aldrig tänkt på det 🙂

 5. Eller varför inte sortera à la Koranen: kortaste böckerna till de längsta… (: (; Det är ju faktiskt lite spännande ordning!

 6. Mina är sorterade i hyllor. Fantasyhyllan, favoritförfattarehyllan, klassikerhyllan brahyllan och dålighyllan. I vardera hylla är de bara insatta men av de författare (favoritförfattarehyllan) som jag har fler böcker utav är de sorterade efter utgivningsår. Vore kul om dina läsare kunde fota sin bokhyllor och maila till dig att lägga upp, alternativt att de lägger upp i sina bloggar och du länkar. 🙂

 7. O, det finns så många sätt att sortera, och det är så roligt att pyssla med sorterandet så mina hyllor blandas om med jämna mellanrum. Jag sätter mina böcker ”bredvid andra liknande böcker”, typ en slags genreuppdelning. Har bland annat hyllorna ”klassiska genier”, ”inte så klassiska genier”, ”roliga knasiga böcker”, ”seriösa romaner om andra delar av världen”, ”äventyrsromaner”, och så längst ner och längst bort i hörnet ”dålig sexistisk litteratur som jag borde kasta i soptunnan men inte kan eftersom jag inte klarar att slänga en bok”.
  Så många bra förslag i kommentarsfältet ovan också! 🙂

Kommentera