Att sortera en bokhylla…

Ett av de mest omtjattrade ämnena på min favoritblogg Bokhora är hur man sorterar sina böcker. Ett ganska okomplicerat ämne kan tyckas, men om man är boknörd vet man att det aldrig är så okomplicerat. Hur ska en bokhylla sorteras? Ska det vara färg? Pocket/inbundet? Seriemässigt? Författare/titel? År? Det finns hur många blandningar som helst och det är alltid lika svårt. Hur man än bestämmer sig blir det alltid någon hake, något som inte stämmer och någonstans man får kompromissa.

Jag har alltid varit en kvinna av ordning (man skulle också kunna säga att jag alltid lidit av närmast neurotiska tvångstankar, men det vore ju att ge sig in på en helt annan diskussion.) Ordningsamhet och pedanteri ligger i mina gener. Jag har sorterat mina böcker sen…. sen… .sen…. ja, sen jag hade mina första böcker och då var jag väldigt liten. Då sorterade jag dem i storleksordning, sedan dess har jag gått igenom både estetisk sortering, sortering på inköp, på form, på år, på genre och säkert flera andra mystiska kategorier.

Av någon anledning kommer jag dock alltid tillbaka till den enkla sorteringen: böcker på engelska, böcker översatta till svenska och böcker av svenska författare, inom de ramarna efter författare och sedan år. Jag skiljer också på fackböcker, poesi, skönlitteratur, drama och även pocket, så det blir ganska många kategorier i slutändan. Jag sorterar närmast tvångsmässigt, ingenting får stå på fel plats och absolut inte en millimeter utanför bokhyllan. Just nu ser min bokhylla ut som hejkomochhjälpmig, jag har alldeles för många böcker, dvd:er och spel som inte får plats. Jag ska få en ny bokhylla snart och då hoppas jag få lite ordning.

Är det dags att revolutionera min syn på en bra boksortering? Ska jag trycka in pocket bland de inbundna eller är det dags att peta in dem efter genre igen? Vid genre-sorteringen dyker ju problemet upp att en bok ibland kan vara rätt svårbestämd, men sådana problem finns inom alla sorteringsmöjligheter.

Hjälp mig. Hur sorterar du?

Kommentera