Auto da Fay – Fay Weldon

Auto da Fay har snurrat mycket i bloggvärlden den senaste tiden och det har väl inte undgått många att det är Fay Weldons självbiografi. Jag har inte läst mer än En hondjävuls liv och lustar av författaren men jag var ändå nyfiken och jag tog det också som en utmaning för biografier, det är jag verkligen ingen storläsare av (helt ärligt var den senaste biografin jag läste JRR Tolkien – A biography, och det var till projektarbetet på gymnasiet för sex år sedan).

Jag vet inte varför, men biografier lyckas aldrig fånga mig lika mycket som fiktiv litteratur gör, och samma sak gäller för Auto da Fay. Den är väldigt intressant och fängslande och Fays livshistoria är inte vad man kan kalla tråkig, ändå bläddrar jag långsamt och det tar flera veckor att läsa boken. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men på något sätt fascinerar inte riktiga livshistorier lika mycket som fiktiva.

Men det är onekligen fascinerande nog, för läste ut boken gjorde jag. Fay Weldons liv började på Nya Zeeland och att det är många år sedan märks tydligt. Att skilja sig var en stor skandal och tala om sexualitet gjorde man inte. Det är mycket drama redan tidigt i den unga Fays liv, hennes mamma skiljer sig och flera stormande släktförhållanden uppdagas. När Fay fortfarande är ung tar hennes mor med henne, sin mor och Fays syster Jane till ett London som är sönderbombat av andra världskriget, grått och trist och fattigt. Där upplever Fay olika jobb, olika kärlekar och många olika äventyr som ledde fram till den hon är idag.

Att under en tid beskriva sig själv i tredje person i en biografi, enkelt förklarat med att nutidens Fay Weldon inte kan likställa sig med det jag hon var då, är något jag aldrig stött på i en självbiografi men det är ett slagkraftigt och effektivt sätt att beskriva hur man kan vara två helt olika personer i olika skeden av livet. Jag är verkligen fascinerad av det liv Fay Weldon levt och också över att hon valt att avsluta sin biografi när hon träffade den som skulle bli hennes man i trettio år, Ron Weldon. Jag skulle rekommendera Auto da Fay både till biografiälskaren och den som har lite svårt för biografier, för trots tjockleken är det ett verkligt intressant levnadsöde.

Själv skulle jag gärna vilja ha lite tips på skönlitteratur av Fay Weldon!

Andra har också läst: Snowflakes in rain, Påhittade nöjen, En bokcirkel för alla, Boktokig.

0 reaktioner på ”Auto da Fay – Fay Weldon

  1. Praxis tyckte jag mycket om. liksom Röksvamp. Båda var tidiga, så jag vet inte om de åldrats med behag eller ej.

    Brev till Alice handlar om Jane Austen, en moster som skriver till sin artonåriga niece som är uttråkad av litteratur. Den älskade jag!

  2. Brev till Alice startade faktiskt min stora Austen-passion så den rekommenderar jag också. Och sedan gillade jag också Praxis, Ledaren för bandet, JOanna Mays kloning, Shrapnelakademien (Oj, inser att jag kan hålla på ett tag) presidentens son och På kvinnors nivå. I ärlighetens namn var jag 16-17 så kan inte riktigt svära på kvaliteten idag längre. Är trots allt ett tag sedan, bara att insé.

    Idag älskade jag dock Auto da Fay och rekommenderar en till alla. Håller den som en av årets bästa läsupplevelser hittills, om inte den bästa. Hoppas så att fler hittar en här biografin, även sådana som itne brukar läsa biografier.

Kommentera