Barbro Lindgren årets ALMA- pristagare

När jag läste att Barbro Lindgren får motta årets ALMA- pris (Astrid Lindgren Memorial Award) blev jag jätteglad. För är det några bilderböcker jag verkligen, verkligen kommer ihåg från min barndom så är de dem om Den vilda bebin. Speciellt Den vilda bebiresan som jag minns att jag ville läsa och höra igen. Och igen. Och igen. Och igen. Precis som det är med riktigt bra barnböcker. Delvis tror jag att jag tyckte så mycket om den för att den är så fantasifull, jag älskade att bebin inte bara tänker sig att vardagsrummet förvandlas till magen på en val utan att det i bilderna faktiskt gör det. Och mamman är med på det. Böckerna är dessutom skrivna på rim vilket alltid är ett bra grepp i barnböcker. Rim är inte bara kul att läsa högt och kul att hänga med i för barn, det är också språkutvecklande.

9789129638134_200_den-vilda-bebiresan_kartonnage

Länge har jag också tänkt läsa dagbokssviten som bygger på Barbro Lindgrens egen uppväxt, Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner, inte minst för att en av mina bästa vänner och tillika klasskamrat på biblioteksutbildningen alltid får små stjärnor i ögonen när hon talar om dem.

9789185703548_large_jattehemligt

Nu måste ju vara en så god tid som någon.

800px-Barbro_Lindgren_på_Stockholms_Kulturfestival_-_1

Barbro Lindgren. Bild härifrån.

2 reaktioner på ”Barbro Lindgren årets ALMA- pristagare

  1. Blev också glad när jag såg detta. Så se till och läs dem nu! Själv är jag sugen på att läsa böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang.

Kommentera