Bättre brinna upp än fejda ut – Lilla Berlin #6

30- årskrisen är nära, vänner gifter sig och skaffar barn och våra hjältar slåss mellan att krampaktigt hålla kvar i ungdomens festliga sorglöshet och att stå vid stupet inför vuxenlivet, klimatkrisen och miljökollapsen. Bättre brinna upp än fejda ut är sjätte samlingsalbumet med Lilla Berlin av Ellen Ekman.

Ellen Ekman är genialisk i sin satiriska analys av samtiden, där människor klamrar sig fast vid sin ohållbara konsumtion och sitt flygresande som om det gällde livet. Och det gör det ju, förutom att det tvärtemot gäller att syna sin egen miljöpåverkan i sömmarna om det ska finnas ett liv på jorden. Skildringen av hur människan fokuserar all sin energi på att konsumera ”rätt” – ”hållbart” producerat, fairtrade, ekologiskt – istället för att bara konsumera mindre, är lysande.

För Mira, Stina, Otto och de andra i Lilla Berlin är det svårt, som det är för de flesta. Jag älskar att Ellen Ekman skildrar något så viktigt på ett så humoristiskt och satiriskt sätt. Det känns nästan fel att skriva att Bättre brinna upp än fejda ut handlar om klimatkrisen, för på något sätt handlar den helt enkelt bara om livet. Om den dubbelmoral vi alla besitter någon gång i livet, om att tampas med fördomar, om att vara feminist och HBTQ-person i ett binärt uppdelat patriarkat, om att våga se livet i vitögat.

Det enda jag tycker är lite tråkigt är att jag har läst de flesta delarna i albumet innan. Mest är det ett samlingsalbum där de alla flesta bitarna publicerats på Ellen Ekmans instagram någon gång. Det finns säkert något som är helt nytt, men jag hade gärna fått mer nytt i ett seriealbum som jag är tänkt att köpa (även om just jag lånade på biblioteket, heh). Å andra sidan får seriestripparna ett helt annat sammanhang lästa direkt efter varandra, i ett album. Skillnaden är att få ett tillfälligt gott skratt – ofta av igenkänning – eller att ovanpå det dessutom få en knivskarp analys av vår rädsla inför att vår slösaktiga livsstil behöver en grundläggande förändring.

Ordfront förlag, 2019.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: romeoandjuliet,

Kommentera