Berättelser från yttre förorten

Shaun Tan är en av mina absoluta favoritkonstnärer och berättare. I Berättelser från yttre förorten visar han återigen varför.

Shaun Tan ser det som finns i ögonvrån, små märkligheter i vardagen som för andra kanske bara passerar förbi. På ytan är hans berättelser ofta absurda men under finns så oerhört mycket mer. Berättelserna är inte seriestrippar, men heller inte enbart avhängiga texten. Det är text och bild i fantastisk samklang. Det fina med Berättelser från yttre förorten är att kapitlen kan vara, helt enkelt, lustiga historier, nästan drömlika, till synes helt tagna ur luften – men de kan också vara skarpa skildringar av vår samtid. Satir av politiker, en djupdykning i vårt galna prylbehov och vår förstörelse av klimatet och naturen. Men det finns aldrig på ytan utan bara strax under den och den som vill läsa Berättelser från yttre förorten som ett, ibland färgsprakande, ibland dystert grått, sammelsurium, kan göra det.

Det här gör Berättelser från yttre förorten lite klurig för en bibliotekarie. Vart ska vi placera den? Jag tror att den är alldeles för avancerad för att fungera bland bilderböckerna för 3-6 år. Jag tror däremot att barn över 7 år kan uppskatta en del av äventyren, men kanske inte alla. På ungdomshyllan kan den säkert hitta många läsare, men passar den verkligen bland grafiska romaner? Dess dubbla ton får mig att undra om den ändå inte skulle göra sig bäst i helt vanliga skönlitteratur för vuxna- hyllan. Jag tror många vuxna skulle kan överraskas av hur mycket de skulle tycka om Shaun Tan, om de hittade hans böcker.

Att tvinga in en så här mångbottnad bok i enbart en kategori kan tyckas trångsynt, men tyvärr är det en bibliotekaries vardag att göra det med böcker. Någonstans måste de ju stå. Ibland tycker jag att vi fokuserar för mycket på formen och för lite på vem som skulle uppskatta boken om de fick den i sin hand – tyvärr tror jag att Berättelser från yttre förorten många gånger hamnar bland bilderböckerna för de minsta besökarna och även om någon liten säkert kan tycka om den, så tror jag inte så många gör det. Jag drömmer vidare om min lilla låda med böcker som inte går att placera på bara ett ställe, den jag skulle skuffa omkring på olika platser i biblioteket – barnboksavdelningen, konstrummet, skönlitteratur för vuxna, ungdomshyllan. Här kan du läsa om den.

För att återgå till berättelsen, jag vill så gärna prata om ljuset. Det är ljuset och skuggorna som får mig älska Shaun Tans konst, mer och mer för varje bok jag läser. Den färgsprakande soluppgången, det dunkla eftermiddagsljuset, den mörka natten med bara en strimma ljus. Det sprider sig bortanför boksidorna, skapar ett djup till synes oändligt. Jag tyckte mycket om Berättelser från yttre förorten, även om Det röda trädet och Sommarregler alltid kommer att vara mina Shaun Tan- favoriter.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

2 reaktioner på ”Berättelser från yttre förorten

  1. Berättelser från yttre förorten är en av mina favoriter som åker fram ur bokhyllan lite nu och då! Bilderna! Figurerna! Och allt det där som ryms mellan orden <3

    Men jag minns också våndan när den kom till biblioteket – var ska den placeras? Precis som du skriver är den lite för mycket för att hamna bland bilderböckerna, samtidigt som dess tunna format gör den svår att upptäcka om den står och trängs med lite knubbigare litteratur. Men fler borde absolut få upptäcka den.

    1. Ja! Jag tror att jag också kommer läsa om den. Jag läser om Sommarregler jätteofta <3

      Önskar verkligen fler skulle upptäcka alla Shaun Tans böcker! Det är ju många som läst Ankomsten. Men alla är ju så fina.

Kommentera