Betvingade – Simona Ahrnstedt

Jag minns mycket väl när jag läste Simona Ahrnstedts debutbok, Överenskommelser. Faktiskt är det en av de böcker jag minns bäst från förra året – jag var så arg och ledsen att tårarna sprutade och jag feberläste boken under en hetsig läskväll.

Simona Ahrnstedt är nämligen väldigt bra på att skriva så att det känns, framförallt när hon skriver om hur utsatta kvinnor har varit genom historien. Riktigt så arg och ledsen blev jag inte nu, men så är inte Betvingade heller lika brutal som sin föregångare.

Här blir läsaren förflyttad till medeltidens Sverige, till ett 1300-tal fullt med riddare, kvinnor i vackra klänningar, hovliga intriger och en hel del sorger och bedrövelser. Här träffas bonddottern Illiana och den ökände riddaren Markus på ett minst sagt oortodoxt vis och tvingas sedan stå ut med varandra under en hel del förvecklingar.

Jag läste Betvingade i nästan ett svep, även om den inte rörde upp känslor i den kalibern som Överenskommelser gjorde så blev jag likväl arg. Det flätas in en hel del medvetenhet om kvinnors ofta fruktansvärda dåvarande situation på ett sätt som är befriande fritt från klyschor och pekpinnar och som därför känns så pass mycket mer. Jag gillar det, och jag gillar att Illiana får vara så krävande och ifrågasättande. Hon är en färgstark karaktär, minst sagt och Betvingade är, minst sagt, en uppslukande historia.

Damm förlag, 2012

Fiktiviteter har också läst.

10 reaktioner på ”Betvingade – Simona Ahrnstedt

  1. Jag älskade också ”Överenskommelser” (det var faktiskt genom den, som jag hittade din blogg), och ja, den väckte sannerligen känslor inom mig också. Jag hoppas att jag få läsa även ”Betvingade” en dag.

  2. Den är riktigt bra har tyvärr inte läst Överenskommelser men ska försöka ge mig på den också snart. Dock äger jag Betvingade i Excess format så skulle vilja ha Överenskommelser i samma 😉

    1. Överenskommelser är också himla bra! Eller hur, jag vill också ha böcker av samma författare i samma format 🙂

  3. Jag längtar tills den kommer ut som e-bok på bibblan så jag äntligen kan få läsa den jag med då jag stört omöjligt kan få tag på boken här. Men jag väntar tålmodigt för längtar efter att få slukas med så där häftigt igen som med Överenskommelser:).

Kommentera