Bilderböcker – bara för barn?

Jämsides med mitt bibliotekariejobb håller jag på att läsa färdigt min magisterexamen i litteratur och den sista kursen i den är ”Bilderbokens teoretiska och estetiska perspektiv”, mycket passande just nu eftersom det är som barn- och ungdomsbibliotekarie jag jobbar. Både att jobba med bilderböcker dagligen, se vilka som lånas och läses och läsa dem själv, och att studera dem ur ett teoretiskt perspektiv har varit oerhört intressant. Jag som älskar både konst och litteratur tycker att det är fantastiskt att se och studera hur ord och bild sammansmälter, ger olika versioner av samma historia eller ibland är totalt motsägelsefulla.

Den här veckan har jag bland annat läst Stian Holes Hermans sommar. Inledningsvis blev jag inte 9789150109115_200_hermans-sommarsärskilt förtjust i den, även om jag älskade ljuset i den och tyckte collagen, för den är gjord i collage av foton, var intressanta så föresvävade mig tanken att den inte verkar vara särskilt riktad mot barn. Inte heller lånas den särskilt mycket av barn på biblioteket, däremot har jag pratat med många vuxna som älskar den.

Men ska det behöva betyda att den inte är bra? I torsdags lyssnade jag på Stian Hole berätta på Bokcafé Pilgatan i Umeå och jag frågade just om han riktar sig mot någon speciell målgrupp i sina böcker. Hans svar var att han inte tänker alls på det, att målgruppen är underställd konsten och att det är förlaget som vill passa in hans böcker och texterna i dem i barnlitteraturfacket.

Men var skulle en placera dem på biblioteket om inte på barnavdelningen? Det finns helt enkelt ingen placering som heter ”Bilderböcker för vuxna”, mig veterligen. Det finns ju för grafiska romaner, kanske är det dags att utveckla systemet ännu lite mer? Vad är det som säger att vuxna inte också kan älska bilderböcker, varför görs det så få bilderböcker för vuxna? Eller görs det och var finns dem? Är det ens bra att ha åldersplaceringar på alla typer av böcker?

Jag tycker att den är en fantastisk konstform, bilderboken.

Vad tycker du?

7 reaktioner på ”Bilderböcker – bara för barn?

 1. Tja, skulle folkbiblioteken också börja använda Deweysystemet kommer man ju bort från den knepiga åldersindelningen 😉

  1. Helt sant! Dock kan jag tycka att åldersindelningen är bra ibland också. Det är svårt, det där…

 2. Jag har också funderat på det där. Vissa bilderböcker har jag inte kunnat låta bli att köpa in till biblioteket där jag jobbar bara för att de är så helt fantastiska – men jag vet innerst inne att de inte kommer att lånas. De är svåra för barnen och de vuxna hittar dem inte för de står på barnavdelningen. Ta till exempel Shaun Tans böcker!
  Kanske man kunde testa att ha en liten bilderboksavdelning på vuxen skönlitteratur? Först som en ren utställning, sedan som en liten fast avdelning. Jag tror jag ska testa…

  1. Shaun Tan är ett jättebra exempel! Umeå stadsbibliotek har löst det bra tycker jag i och med att placera den i hyllan för grafiska romaner på ungdomsavdelningen, där passar den ju också! Men den är ju som en grafisk roman och den lösningen funkar ju inte på de bilderböcker som helt klart är bilderböcker och inte grafiska romaner.

   En bilderboksavdelning på vuxen skönlitteratur skulle vara hemskt spännande! Ska också klura på det 🙂

 3. Bra skrivet. Anna Fiskes böcker är ju bilderböcker för vuxna ..fast är det då en grafisk roman?
  Det är intressant att vissa bilderböcker (som Marias docka av Morten Dürr ) lätt kan placeras in på barnavdelningen fast ibland önskar man att vuxna skulle läsa den också? Dessutom är väl ”Pappan och havet” egentligen en bok för oss flintskalliga pappor i radhus? Problemet är kanske inte placeringen utan att man borde utveckla smarta strategier för att få folk som inte hänger i de hyllorna att läsa just de böckerna. Särskilt då det läsfrämjande (för både vuxna och barn) finns det en otrolig kapacitet i bilderböcker och serier.

  1. Det kanske blir lätt så att bilderböcker för vuxna klassas som grafiska romaner…? Jo sådana strategier hade ju varit önskvärda men kanske är sättet att utveckla dem att åtminstone tillfälligt placera sådana bilderböcker på vuxenavdelningen..? Visst finns det! Är glad att jag upptäckt det de senaste åren.

Kommentera