Bitterfittan – Maria Sveland

Maria Svelands debutbok är en arg uppgörelse med dagens jämlikhet – eller bristen på jämlikhet – men det är också en väldigt intressant betraktelse över det liv vi lever idag, över familjen och och varför det finns så mycket orättvisor i samhället, dolda eller väl synliga. Handlingen börjar med att bokens huvudperson Sara sitter på ett plan till Teneriffa och läser Erica Jongs Rädd att flyga. Hon ska åka på semester, hennes man och barn är kvar i Sverige och hon själv är utsliten efter en jobbig förlossning och en hård tid med den nyfödde Sigge där hennes man Johan mest varit iväg och jobbat. Det har fått henne att ifrågasätta mycket att jämställdheten och rättvisan i Sverige idag och Sara känner sig som en riktig bitterfitta.

Bittert, ja kanske, men inte utan anledning. Det är en hård verklighet Maria Sveland målar upp, åtminstone för den kvinnliga delen av befolkningen. Egentligen tjänar Saras historia mest som en bakgrund för ett reportage, men det är ett så intressant reportage att sidorna bara flyger iväg. Det är en välavvägd historia som pendlar mellan Sara på Teneriffa, Saras uppväxt, hennes första tid med Sigge och anekdoter från hennes liv. Alla kör i samma spår men visar på väldigt många olika sätt hur dåligt ställt det egentligen är med jämlikheten. Det får en att fundera över saker man kanske tidigare inte funderat på och ifrågasätta traditioner inkörda hjulspår.

Jag tycker Bitterfittan är en fantastiskt bra bok som är både välskriven och intressant och aldrig tappar takten. Men framförallt är den mycket tänkvärd och jag rekommenderar den verkligen. Till alla.

0 reaktioner på ”Bitterfittan – Maria Sveland

Kommentera