Bleeding Heart Square – Andrew Taylor

”Bleeding Heart Square” är en plats i London där djävulen enligt legenden dansade med en vacker kvinna hela natten och när morgonen kom var hennes hjärta det enda som var kvar av henne. Det är också platsen dit Lydia Langstone tar sin tillflykt efter att ha lämnat sin make, hon flyttar in hos sin far som bor där men det dröjer inte länge innan mystiska händelser uppenbarar sig bakom varje knut. Vem är mannen som alltid står och tittar på Lydia? Vem är Philippa Penhow som likt kvinnan som dansade med djävulen försvunnit spårlöst? Vad har den mystiske hyresvärden Serridge för sig egentligen och vem är det som skickar blödande hjärtan till honom med post?

Som spänningshistoria är Bleeding Heart Sqaure förträfflig. Den berättar sin historia långsamt i början men väver ihop trådarna så exakt att det är spännande från början till slut. Det är ingen kioskvältardeckare direkt, men man bara måste få reda på hur allt hänger ihop, vem som skickar Serridge blödande hjärtan och varför, och vem som egentligen är det mystiska och högst opålitliga berättaren.

Berättaren är ett eget kapitel i sig, faktiskt. Det verkar från början vara en allvetande berättare som avslöjar delar av sin historia precis som den behagar och även delar av den försvunna Philippa Penhows dagbok. Det går inte att lita på berättaren men man hänger ändå fast vid vartenda ord i hopp om att lösningen ska dyka upp mitt framför näsan, helst nu på en gång.

Men det är inte bara mysteriet som gör Bleeding Heart Square till en sådan fantastisk bok. Allra mest är det egentligen miljön, historien utspelar sig delvis i Londons halvslum där tvivelaktiga karaktärer och slummiga hus kantar varje sida, och delvis på den engelska landsbygden där Lydias rika släktingar utgör en verklig kontrast till det hus hon själv bor i. Jag som är en riktig sucker för allt som är både för-och efterkrigstidsEngland vältrar mig verkligen i det 1930-tals London som Andrew Taylor målar upp.

Det här är den andra boken av Andrew Taylor jag har läst, Den amerikanske pojken var den första och även den älskade jag. Det blir verkligen fler av hans böcker för mig, nästa i raden blir The Anatomy of Ghosts som jag hoppas läsa innan vintern är slut. För under mörka, dystra dagar är en läsfåtölj, en kopp te och en dos Andrew Taylor bland det absolut bästa jag kan rekommendera.

0 reaktioner på ”Bleeding Heart Square – Andrew Taylor

Kommentera