Blod, död och kärlek

Sommaren går mot sitt slut. Hösten är snart här och med den kommer den efterlängtade höstläsningen. Jag vet inte om det har med mörkret att göra men på något sätt brukar jag alltid längta mer efter boksläppen på hösten än på våren och hösten 2015, den är sannerligen något för en skräckälskare att sätta tänderna i.

9789100145897Låt oss börja i deckaränden. Alldeles nyss läste jag Katarina Wennstams tredje bok om Charlotta Lugn och Shirin Sundin, Skuggorna, och i augusti kommer Skymningsflickan som är den fjärde. Jag tänker upprepa mitt twitterpåstående från i förra veckan: Katarina Wennstam och Åsa Larsson är i mitt tycke de enda svenska deckarförfattarna som skriver riktigt, riktigt bra – med Tove Alsterdal som bubblare.13060309_O_1

Vi går raskt över till skräckträsket. Mats Strandberg har placerat något ondskefullt ombord på en plats där kaos och hysteri redan ofta råder om än bara på ett annat sätt – en Finlandsfärja. Det är något så oerhört lockande och samtidigt skrämmande med ”stängt rum”- intrigen; Agatha Christie var enastående på att använda fenomenet i deckare och jag är nu oerhört nyfiken på vad Mats Strandberg gör med temat i skräckgenren. Färjan kommer i september och har dessutofinders_keepers_coverm ett av höstens snyggaste omslag.

För att fortsätta på temat ”höstens blodigaste och snyggaste omslag” så är  nästa bok skriven av mästaren själv – Finders Keepers heter Stephen Kings nya bok och verkar vara en återgång till temat i Misery där ett fan till en genial författare går över gränsen. Här är det dock mord och inte tortyr som står skrivet på tapeten.

Mer skräck blir det i uppföljaren, som vad jag förstår är en prequel, till 7c35277461cc40e99eeac0ab8d12b6c7händelserna i förra årets mest snurriga roman. Jag kunde aldrig riktigt bestämma mig för om jag älskade Himmelstrand eller om förvirringen tog över men den lämnade mig absolut inte oberörd. Intressant nog verkar Rörelsen dela något av det metafiktiva en ändå måste säga verkar finnas i Finders Keepers (genial författare är huvudperson?) då protagonisten i Rörelsen heter John Lindqvist och är trollkarl och mångsysslare i Blackeberg, Stockholm på 1980- talet – precis som John Ajvide Lindqvist själv. Det här kan med andra ord bli mycket intressant.

Jag LibraryOfSouls_final_300dpiälskade Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. Uppföljaren Hollow City lämnade mig inte alls lika berörd och jag tyckte något av mystiken hade försvunnit. Ändå kommer jag nog inte kunna låta bli att läsa tredje boken i serien, Library of Souls, som kommer ut nu i höst på engelska. Jag vill veta hur det går för Miss Peregrine och alla de underliga (finns det en bättre översättning för ”peculiar”?) barnen.  Mitt bibliotekariejag kan ju heller inte låta bli att fascineras över titeln.

Blod och död och mystik, ja men kärleken då? Jodå, den får plats den också. Ganska mycket plats verkar det som, i Jennifer Nivens roman All the bright places som har ett snittbetyg på 4,2 på Goodreads och som kommer på svenska nu i höst med titeln Som stjärnor i natten. Jennifer Nivens bok har jämförts med både John Green och Rainbow Rowell och berättar om två ungdomar som möts längst ute på skolans tak där de är beredda att sluta sina liv. Dramatiskt som få och något jag gärna vill läsa.

atbp_msomstjarnorinatten-202x300

 

Vad läser du i höst?

4 reaktioner på ”Blod, död och kärlek

  1. Jag är inte så mycket för att läsa läskiga böcker (blir alldeles för rädd) men ibland gör jag ett undantag. Färjan känns lockande, men vet inte om jag någonsin skulle kunna åka kryssning igen då…..

Kommentera