Blommiga kaffekoppar och riktigt gamla böcker

I ett litet gammaldags café något bortanför den vanliga turistvägen fann jag två fantastiska hyllor antikvariatsböcker. Vi var på tältsemester runt Höga Kusten och hade avvikit för att se Västanåfallet, något av en slump i planerna efter att ha sett en reklambroschyr på en campingplats. Skog och vattenfall är något som ligger mig varmt om hjärtat och vägen till Viksjö var värd besväret. Västanåfallet var fantastiskt vackert, ett av Sveriges högsta med en fallhöjd på 90 meter.

När regnet började falla tog vi skydd inne på det lilla caféet, en dröm av allmogeröd bröstpanel, hembakade kakor och mormorskoppar med olika mönster och blommor på. Det var inte förutan att jag kände andan av Maj nära inpå när jag såg faten med sockerkaka och mandelkubb, då jag händelsevis just nu lyssnar på Liv till varje pris som är sista delen i trilogin om hemmafrun i Örnsköldsvik på 1930- talet. På caféet fanns också två bokhyllor noggrant utvalda antikvariatsböcker om Höga Kusten, timmerflottning, Härnösand, Ådalen, arbetarhistoria, Ångermanland och några få böcker om övriga Norrland. Här fann jag Kåtornas folk av Ester Blenda Nordström, fjärde upplagan från 1921 – första gången utgiven 1916. Jag kunde inte låta bli att köpa den, även om fyndet gjorde mig kluven.

Jag älskade Fatima Bremmers biografi om Ester Blenda Nordström, Ett jävla solsken, och jag älskade Nordströms reportagebok En piga bland pigor. Men att Kåtornas folk kommer vara full av exotifiering av samer och svensk kolonialism, det är jag säker på efter att ha läst Ett jävla solsken. Jag tyckte inte att Fatima Bremmer adresserade detta tillräckligt i sin annars fantastiska biografi, men nog är det självklart att det finns där. Jag kommer kanske läsa Kåtornas folk ändå, nu när jag fann en så gammal version, men jag tror att jag fortfarande är kluven till nyutgåvan av just denna bok.

Vad anser du?

Följ mig på instagram @eliandbooks för fler bilder på böcker och kaffekoppar!

Kommentera