Böcker att se fram emot hösten 2019 – vuxenböcker

Jag brukar nöja mig med att kika på utgivningen för barn och unga (klicka här för den spaningen!), men i höst finns en hel del titlar även ur vuxenutgivningen som lockar. Jag spanar på översättningar av fantasy och flera böcker om klimatkrisen.

Skönlitteratur

Liv Strömquist gör alltid fantastiska grafiska romaner, i höst kommer hennes nya Den rödaste rosen slår ut. En lika vacker titel, men på ett annat sätt, är en kortroman från Elin Lucassi som till vardags är serietecknare. Mycket spännande med Ert blod på mina broddar!

I deckarhyllan ser jag fram emot Vargen av Katarina Wennstam, en av få svenska deckarförfattare jag läser. Däremot läser jag mycket fantasy och jag tycker det är fantastiskt att NK Jemisins hyllade fantasytrilogi äntligen ges ut på svenska i höst, med serienamnet Den söndrade jorden. Det översätts mycket YA- fantasy till svenska men alldeles för lite nutida vuxenklassad fantasy. Jag har haft dem på min att- läsa- lista länge, men kommer läsa dem på engelska. I science-fiction genren är utan tvekan det mest spännande släppet Gileads döttrar av Margaret Atwood, även den kommer jag dock läsa på engelska.

Jag älskade Elisabeth Östnäs trilogi om vikingadottern Turid. I år ger hon ut Häxorna, en vuxenroman. Beskrivningen av handlingen låter lite väl typisk romantisk historisk roman för min del, men Östnäs är Östnäs och jag kommer definitivt att läsa.

Facklitteratur

Höstens facklitterära släpp snurrar mycket kring planeten jorden, med böcker många skulle behöva läsa. De jag framförallt vill läsa är I lågor, brandtal för en radikal klimatpolitik av Naomi Klein och Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till av Pär Holmgren.

Även på kokbokssidan är miljö och klimat i fokus där den stora vågen vegetariska kokböcker fortsätter! Jag kommer definitivt att köpa Vegansk husmanskost och Vego i världsklass, båda signerade Gustav Johansson som driver den fantastiska bloggen Jävligt Gott (Vego i världsklass är ett samarbete med WWF Sverige och Svenska OIympiska Komittén). Jag har längtat efter en heltäckande bok med vegansk husmankost, vid sidan av Vår kokbok vegan. Vego i världklass fokuserar på idrottande och tränande människor vilket är helt fantastiskt då det fortfarande finns så många som tror att du inte kan vara en högpresterande atlet och samtidigt vegan. Jag är också intresserad av Zeinas green kitchen av Zeina Mourtada och Vego snabbt och enkelt av Mattias Kristiansson, den senare river tidningen Vego.

Det lär bli en hel del matlagning i höst, med andra ord. Vad längtar du efter?

Kommentera