Böcker i min bokhylla på J

När det var dags för bokstaven J i alfabetet var det ganska självklart vilka två böcker som skulle få vara med på bild – två böcker som betytt oerhört mycket för mig under väldigt lång tid och som jag haft i hela mitt liv – dock inte i de upplagorna som är med på bild.

Den första boken är John Bauers förtrollande sagovärld. Just den här boken fick jag i julklapp för några år sedan men min mamma ägde ungefär samma bok i en jättegammal upplaga och den läste vi ur i tid och otid. Sagor och berättelser var ett stående inslag i min barndom, ofta läste mamma högt för oss vid brasan och det hör både till mina bästa barndomsminnen och dem jag minns mest. Just John Bauer fanns i många böcker och på många tavlor hemma, jag älskar hans verk galet mycket och hans bilder har alltid varit en enorm inspirationskälla till när jag målat själv.

En annan bok som betydde mycket för mig när jag var ung var Jorden runt på åttio dagar, där den stränge affärsmannen Phileas Fogg ingår ett vad om att han kan ta sig runt jorden på åttio dagar – med sig har han bara en väska med pengar och sin något klantige tjänare Passepartout.

Jag läste allt, precis allt, av Jules Verne när jag var i elva-tolv-trettonårsåldern och jag älskade det. Äventyrsböcker har alltid varit en enorm svaghet hos mig och Jules Verne är en mästare på äventyr. Just den här upplagan ingår i Bonniers fina reprisboxar, den som Jorden runt på åttio dagar finns i heter just Äventyrsklassiker.

Andra bra böcker som fanns i min bokhylla på J var Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag och Jane Eyre.

6 reaktioner på ”Böcker i min bokhylla på J

 1. John Bauers stil är så fin! Han har verkligen gett trollen ett ansike. 🙂
  Av Jules Verne har jag bara läst en bit ur Le Rayon Vert. Den handlade om en flicka som innan hon skulle giftas bort ville hitta en optisk illusion i form av en grön stråle, som då skulle vara tecknet på äkta kärlek.
  Men Jorden runt.. verkar vara mer äventyrsinriktad. Jag måste läsa den någon gång! 😀

  1. Eller hur! Jag bara älskar hans bilder 🙂

   Åh, gillar du äventyr kommer du säkert älska ”Jorden runt…” Jag läste den i och för sig första gången när jag var i elvaårsåldern och har svårt att se den med ”vuxna” ögon men tror säkert att du gillar den 😀

 2. Min första bok på J blir väl ”Jacobys hus” av Isaac Bashevis Singer. Jag nämnde uppföljaren ”Godset” på bokstaven G.

  Sedan kan jag väl nämna ”Julie eller Den nya Heloïse” av Jean Jacques Rousseau, en klassiker från 1700-talet.

Kommentera