Bokåret 2014 och något om 2015

2014 är till ända och det är dags att sammanfatta läsåret som gick! Det innehöll både toppar och dalar och jag ska inte utveckla mig så fasligt mycket om det, men lite statistik kommer här:

146 lästa böcker

86 böcker lästa av kvinnliga författare, 53 av manliga författare och 7 av både manliga och kvinnliga.

Av böckerna jag läste var 15 på engelska och 131 på svenska. 52 var på originalspråk vilket betyder att jag läste en hel del av svenska författare. Nog så roligt, men samtidigt kom jag knappt ut i världen med mitt läsande, förutom till England, USA, Nigeria, Tjeckien, Danmark, Australien och Tyskland. Jag vill besöka många fler länder under 2015, och läsa många fler böcker på engelska! Förra året läste jag 47 böcker på engelska och i år alltså bara 15. Jag älskar ju att läsa på engelska egentligen och vill alltid utveckla mitt språkkunnande så många fler böcker på engelska kommer det bli 2015!

Däremot kommer jag gå ifrån trenden att ha mål eller utmaningar. Egentligen är jag inte särskilt stressad av det men någon nivå av stress finns det ändå, och kanske är det därför jag har läst så lite ”cut-the-crap”- böcker, som Ord och inga visor- Jessica (som numera bloggar här) myntade för ett tag sedan. Helt enkelt, böcker en verkligen, verkligen längtar efter att läsa eller böcker av verkliga favoritförfattare, i motsats till slentrianböcker en läser för att fördriva tiden eller böcker en egentligen inte brinner för att läsa men läser ändå. Jag kommer inte att ha ett läsmål på Goodreads i år och inga utmaningar, däremot vill jag verkligen läsa fler böcker på engelska, fler böcker av författare från andra länder eller världsdelar och jag vill fortsätta läsa fler böcker av klassiska kvinnor. Jag vill läsa böcker jag känner på mig att jag kommer älska, av författare jag brinner för, böcker som tar mig med storm, böcker som får mig att tänka och känna, jag vill ha nya älsklingsböcker, våndas, skrämmas, hata, älska!

Så som riktigt bra böcker får en att göra.

3 reaktioner på ”Bokåret 2014 och något om 2015

  1. Jag önskar dig ett riktigt fint läsår! Det låter klokt att hoppa över utmaningar osv, för att istället satsa på böcker du verkligen vill läsa.

Kommentera