Bokåret 2015

Att 2015 innebar en av mina största lässvackor någonsin (speciellt slutet på året) hade jag nog på känn, men att jag under året bara hade läst 82 böcker – att jämföra med 142 böcker 2014 – tog till och med mig med överraskning. Ändå var det svårare att välja en bästalista för 2015 än 2014, så jag läste fler bra böcker 2015 vilket ju också var mitt mål. Så jag får väl vara nöjd ändå.

82 böcker läste jag 2015.

68 böcker var skrivna av kvinnliga författare och 14 av manliga. Ännu fler böcker skrivna av kvinnor blir det 2016.

Av böckerna jag läste var 19 böcker på engelska och 63 på svenska. Det är fler än 2014, då jag bara läste 15 böcker på engelska trots att jag läste drygt femtio böcker fler än 2015. Att läsa fler böcker på engelska var också mitt enda, väldigt löst hållna mål 2015. 2016 blir det ännu fler böcker på engelska för jag älskar ju att läsa på engelska. Ibland bara tror jag att jag glömmer bort det. 37 av böckerna var skrivna av svenska författare, ganska många alltså. 2016 blir det betydligt fler bokländer att besöka, tror jag.

Ändå har jag varit i några länder, bland annat England, Frankrike, Italien, Kanada, USA, Grekland och Irland. 2016 ska jag försöka ta mig utanför Europa och Nordamerika lite fler gånger.

Jag avslutar faktiskt med att citera en bit från min årsammanfattning från 2014, för den kommer gälla även 2016! De enda mål jag kommer ha, och de är utan siffror, är att läsa ännu fler böcker av kvinnor, ännu fler böcker på engelska, och ännu fler böcker från världens alla hörn.

Däremot kommer jag gå ifrån trenden att ha mål eller utmaningar. Egentligen är jag inte särskilt stressad av det men någon nivå av stress finns det ändå, och kanske är det därför jag har läst så lite ”cut-the-crap”- böcker, som Ord och inga visor- Jessica (som numera bloggar här) myntade för ett tag sedan. Helt enkelt, böcker en verkligen, verkligen längtar efter att läsa eller böcker av verkliga favoritförfattare, i motsats till slentrianböcker en läser för att fördriva tiden eller böcker en egentligen inte brinner för att läsa men läser ändå. Jag kommer inte att ha ett läsmål på Goodreads i år och inga utmaningar, däremot vill jag verkligen läsa fler böcker på engelska, fler böcker av författare från andra länder eller världsdelar och jag vill fortsätta läsa fler böcker av klassiska kvinnor. Jag vill läsa böcker jag känner på mig att jag kommer älska, av författare jag brinner för, böcker som tar mig med storm, böcker som får mig att tänka och känna, jag vill ha nya älsklingsböcker, våndas, skrämmas, hata, älska!

Så som riktigt bra böcker får en att göra.

3 reaktioner på ”Bokåret 2015

  1. Jag är i alla fall mycket imponerad över ditt lästempo. 🙂 För mig är 82 ett utopiskt antal lästa böcker.. 😉 Kul att du har läst många bra böcker. Det måste ju verkligen vara det viktigaste: att böckerna är bra. 🙂

    1. Ja, man får inte glömma det! Därför jag har bestämt mig för att inte ha något läsmål på Goodreads och det verkar funka bra 🙂

Kommentera