Boken och mediet 1: Storytel och ljudbokslyssningen

Det var inte särskilt många år sedan jag upptäckte ljudboken. Först var jag skeptisk, men det dröjde inte länge förrän min skepticism utvecklades till kärlek. Med förbehåll.

Ska jag lyssna på en ljudbok behöver det vara helt rätt uppläsare. Jag tycker det känns direkt om det är en bra uppläsare eller inte, är det inte så kan jag inte lyssna. Men är det en bra uppläsare kan ljudboksupplevelsen blir helt fantastisk, min absoluta favorit hittills är Stephen Fry som läser Harry Potter- böckerna. Åh, vad bra det är! En kan verkligen höra att det är olika karaktärer, det är trovärdigt och småroligt utan att vara radioteater. En annan favorit är Per Myrberg som läser Gösta Berlings Saga. Det jag tycker är så bra med ljudböcker är att det är sådan avslappning. Jag lyssnar ofta samtidigt som jag gör saker på rutin, typ diskar eller städar – eller åker buss, bil eller tåg.

De ljudböcker jag har lyssnat på hittills har jag köpt, laddat ner och fört över till min mp3-spelare. Även om det nog har fungerat så har jag velat haft ett smidigare sätt och bestämde mig så för att pröva Storytel, en abbonemangstjänst som fungerar ungefär som Spotify.

Det jag gillar med Storytel är att det är en enkel och snygg app som fungerar för det mesta bra utan buggar (för mig, åtminstone), de har mycket böcker (dock mest nya) och appen har en sleepfunktion som är fantastisk för sådana som mig som lätt kan nicka till när jag lyssnar på ljudböcker på exempelvis tåget – och ibland också somnar till ljudböcker på kvällen. Angående tågläsningen är det också riktigt bra att man kan ladda ner en bok och sedan lyssna i offlineläge.

Så långt, så bra alltså. Men. Jag tycker det är fruktansvärt dåligt att det bara finns två abonnemangsalternativ, antingen har man obegränsad tillgång till ljudböcker för 169:-/månad eller så får man lyssna på en bok i månaden för 89:-/månad. För det första tycker jag skillnaden är för stor, det borde vara billigare att bara lyssna på en i månaden när man får lyssna på hundratals för bara åttio kronor mer. Det borde också finnas fler alternativ – typ två i månaden eller betala per nedladdad ljudbok för de som lyssnar sällan. Båda abonnemangsformerna känns också dyra, eftersom jag betalar 99:- för musik (spotify) och 79:- för film (Netflix).

Men, att sitta på balkongen en fredagseftermiddag med en ljudbok och en kall öl efter en hård arbetsvecka är verkligen inte helt fel. Lyssnar du på ljudböcker, i så fall hur? Storytel? Annan app? Bibblan? Vad har du för tips?

20140523-180858-65338999-e1400861980548

 

6 reaktioner på ”Boken och mediet 1: Storytel och ljudbokslyssningen

  1. Jag är precis som du – en skeptiker som omvärderade ljudbokslyssnandet. Det var det att jag förut försökte mig på att lyssna på bok medan jag körde bil – vilket inte funkade alls. Nu sedan två år använder jag också Storytel och lyckas för det mesta hitta något jag vill lyssna på där. Just nu lyssnar jag på Förnuft och känsla av Austen (som faktiskt blir lite seg som ljudbok även om jag annars är ett stort Austen-fan) annars blir det mest deckare som jag nästan aldrig läser som pappersböcker annars.
    Men oj! vad sugen jag blir på att lyssna på Gösta Berlings saga med Per Myrberg! Det är en av mina absoluta favoritböcker men var länge sen jag läste. Ska genast kolla om den finns på Storytel.
    Och mitt bästa tips är Till offer åt Molok med Åsa Larsson själv som uppläsare. Bästa jag hört!

    1. Jag tror den finns på Storytel! Den är helt fantastisk, ganska lång men väl värd det! Tack för tips om Åsa Larsson, har faktiskt aldrig läst något av henne men funderat på det.

  2. Jag funderar på att köpa ett abonnemang på storhotell men undrar om Harry potter böckerna finns där?

    1. Jag är inte säker, men det går att kolla vilka böcker storytel har även utan att vara prenumerant, på storytel.se.

Kommentera