Bokenkät om känsloböcker

Från Lilla O


Berätta om en bok som:

1. Fick dig att skratta
Hej mamma hej pappa av Willy Breinholst är nog den bok som fått mig att skratta mest i hela mitt liv. Vi brukar fortfarande ta fram den ibland när jag hälsar på hemma och vi kvider av skratt allihop så vi inte kan läsa längre. I och för sig en bilderbok men ändå en bok.

2. Fick dig att gråta
Harry Potter and the Deathly Hallows. Speciellt när de lämnar Malfoy Manor och kommer fram till Shell Cottage. Snyft.
Nu handlade ju det här förvisso om böcker, men böcker och poesi är ju ändå nära besläktat och den text som fått mig att gråta allra mest (och som fortfarande gör det när jag läser den) är en dikt. Ich – och ett kortare testamente av Pär Mauritzson. Det var inte det att tårarna rann, det var mer att jag satt och grät och hulkade så jag knappt kunde andas. Den var så vacker – och så betydelsefull.

3. Gjorde dig riktigt arg
Jag blev arg när jag läste Flickan från ovan av Alice Sebold. Hur kan sådana människor få finnas?

4. Fick dig att vilja besöka platsen där den utspelades
Det finns ju så många… Men Historikern kanske. Där besöks det många underbara platser…

5. Handlar om en historisk tid du tycker om
Den amerikanske pojken av Andrew Taylor. Jag är oerhört svag för det viktorianska england.

6. Du ångrar att du läste ut
Mycket svårt. Jag brukar alltid tycka det är värt att läsa ut böcker även om de är dåliga, för tänk om…? På sätt och vis ångrar jag dock att jag läste ut Thérèse Raquin av Emile Zola för den var en av de vidrigaste och äckligaste böcker jag någonsin läst. Den var inte dålig, den var bara fruktansvärt målande och fick mig att bli fysiskt illamående. Jag har haft svårt att glömma den.

7. Finns i dina tankar trots att det var länge sedan du läste den
Ringaren i Notre-Dame var det nog tio år sedan jag läste sist, men jag tänker ofta på den.

8. Har väntat i bokhyllan riktigt länge
Kejsaren– serien av Conn Iggulden. Snart dags för den.

9. Du inte förstår att så många tycker om
Det skulle i så fall vara Den gamle och havet av Ernest Hemingway, jag blev inte alls så förtjust i den.

10. Du tycker att alla ska läsa
Jag tycker att alla borde läsa Momo eller kampen om tiden av Michael Ende, för det är en så tänkvärd och fantastisk bok.

Kommentera