Bokfrågarnas ABC Del 2 – B

Återigen dags för Bokfrågarnos ABC hos Lilla O, den här veckan är det B.

1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?

Eh, ja.. Jag köper ganska mycket böcker. För mycket böcker! När jag tycker om en bok vill jag ha den i min bokhylla, även om jag redan läst den på biblioteket och jag kan knappt gå in i en bokhandel utan att komma ut med minst en bok. Jag köper mest nya böcker, men begagnade också när jag hittar in på något antikvariat. Alla de Maria Lang jag har är begagnade, liksom Skugg- serien av Maria Gripe som jag försöker samla ihop hela av. Jag får oftst böcker i julklapp också, och lånar på biblioteket.

Ja, vissa böcker måste jag faktiskt äga, inte så många men de av mina favoritförfattare. Jag köper alltid John Ajvide Lindqvists böcker, och mina Harry Potter eller Twilight skulle jag aldrig kunna förlora.

2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.

Det var faktiskt svårt. Som kanske märks i mina recensioner läser jag sällan dåliga böcker, jag har genom åren lärt mig att sålla bland de böcker jag tycker om och inte tycker om redan innan jag läser dem och jag har ett väldigt bra hum om vilka böcker jag kommer tycka om, det är sällan jag behöver ”chansa”. Den senaste boken jag inte tyckte om var Dead until dark men jag vet inte om jag kan kalla den ”riktigt dålig”.

Det får nog bli Ego girl av Carolina Gynning som vi läste på en kritikkurs för några år sedan, den är skriven av Carolina och en spökskrivare och handlar om hennes liv hittils. Det var en riktigt dålig bok.

3.  A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.

Nej, det finns det inte. Jag har vältrat det här ämnet i timmavis sammanlagt med mina lärare när jag läste litteraturvetenskap, för de var av den bestämda åsikten att all litteratur som är ”kanon” är finare än andra och mindre fin litteratur, såsom exempelvis chicklit och fantasy, ska inte läsas utan bara fnysas åt. Jag tycker ingen litteratur är finare än den andra och jag läser lika gärna nobelpristagare och ryska formalister som engelsk chicklit och popcornskräck. Det är bra att det finns blandad litteratur, dels för att även de som har svårare för att läsa eller bara inte vill läsa så kallad fin litteratur också ska få läsa och dels för att även om jag gillar att läsa ”fin” litteratur så gillar jag också att läsa ”mindre” fin. Jag läser det jag tycker om att läsa. Punkt.

4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?

Nej, det gör jag faktiskt inte, jag läser knappt inga biografier alls och speciellt inte när det gäller författarbiografier. Jag brukar mest vara av åsikten ”låt boken tala för sig själv” och är inte speciellt intresserad av författaren i sig.

Dock så finns det självklart undantag. Om jag ska säga en favoritbiografi så får det bli en som helt enkelt heter J. R. R. Tolkien – A biography och är skriven av Humphrey Carpenter, dessutom utgiven på Harper Collins som är samma förlag som gav ut Lord of the Rings från början. Väldigt informativ, väldigt saklig men ändå spännande, väldigt bra språk och väldigt heltäckande. Jag har läst flera biografier om Tolkien då han ingick i mitt projektarbete på gymnasiet men den var den enda riktigt bra jag läste.

Två av de författares böcker vilka jag har allra närmast mitt hjärta är Selma Lagerlöf och Carl Jonas Love Almqvist och deras biografier skulle jag hemskt gärna vilja läsa, framförallt Du lär mig att bli fri och Selma Lagerlöf av Vivi Edström om Selma Lagerlöf samt trilogin om Almqvist av Johan Svedjedal som består av Kärlek är, Rosor, törnen och Frihetens rena sak. En biografi jag har läst och skulle kunna vara utan är återigen då Carolina Gynnings Ego girl. Därmed skulle jag också kunna vara utan Linda Rosings självbiografi och alla andra i den linjen.

Vad gäller fejkbiografier har jag inte läst många, och rent allmänt tycker jag sådär om dem. Det är ganska lätt att bilda sig fel uppfattning om en verklig person när man läser en fejkbiografi, speciellt om man inte har klart för sig att det är just en sådan. Jag har ändå en klar favorit som lyser milsvida framför alla andra och också är skriven av en författare jag tycker väldigt mycket om; Blonde av Joyce Carol Oates. Boken berättar om Norma Jeane Baker – mer känd som Marilyn Monroe – men det är ingen sanningsbiografi utan tar fasta på myten, på inre och yttre drömmar och förväntningar och är en bok som fullständigt tar andan ur en. Fortfarande den absolut bästa bok jag läst av Oates.

0 reaktioner på ”Bokfrågarnas ABC Del 2 – B

Kommentera