Bokfrågarnas ABC – G

Nu har det blivit tid för G i Lilla O:s Bokfrågeutmaning.

Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?

O ja, många. Dock tror jag inte fenomenet är lika uppmärksammat som ”tantsnusk” vilket ibland får irritationen att stiga ganska så rejält. Så fort en bok dyker upp som råkar vara skriven av en kvinna och porträttera en man som ser mer eller mindre bra ut – den behöver inte vara dålig även om så ofta är fallet – så stämplas det som ”tantsnusk”, men har vi inte alla läst horder av deckare och romaner av män där kvinnor beskrivs i mer eller mindre likadana ordalag? Ta Ian Fleming, som exempel. Jag tycker visst att James Bond- böckerna är helt okej spänningsläsning men om de är något så är de också gubbsnusk. Likaså, för att dra det vidare, skulle man kunna kalla varenda action- film som görs idag för gubbsnusk. Ändå, så fort jag råkar nämna ordet ”Twilight”, eller ”Edward” i mina killkompisars närhet så är det mesta jag får höra ordet ”tantsnusk”. Det gör mig lite irriterad.

För att nämna någon mer konkret kan faktiskt Nicholas Evans bli lite gubbsnuskig ibland, även om jag tycker om hans böcker i övrigt.

Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?

Det händer, inte jätteofta men om det är en bok som verkligen berör mig. Jag har redan berättat om Flickan från ovan, den fick mig verkligen att gråta och den är aktuell nu igen som film. Läs den.

Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!

Den första som dyker upp är Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo, den läste jag när jag elva första gången och jag älskade den och älskar den än idag. Det är inte bara det att jag gärna läser om den, jag återkom väldigt ofta till den i diskussioner om andra böcker och om litteratur överhuvudtaget när jag läste litteraturvetenskap, det finns så otroligt mycket att hämta i den.

I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?

Det var svårt! Jag har redan sagt att jag skulle vilja bjuda Mark Levengood på middag någon gång för att han verkar så snäll och för att jag älskar hans bok Sucka mitt hjärta men brist dock ej, den är så hutlöst rolig och samtidigt eftertänksam. Sedan skulle jag gärna vilja bjuda in Selma Lagerlöf och vi skulle inte så mycket som prata som att hon skulle få berätta de fantastiska historier hon skriver om. Även J. K. Rowling och J. R. R. Tolkien skulle gärna bjudas in, så det skulle verkligen bli en diskussion om sagor.

0 reaktioner på ”Bokfrågarnas ABC – G

Kommentera