Bokfrågarnas ABC – I

Den här veckan har bokalfabetet hos Lilla O kommit till I och det blev det ett tema i temat, alla mina svar (utom det sista) innehåller ungdomsböcker, faktiskt ungdomsserier allihop.

Förra veckan handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
Jag har av någon anledning svårt för att identifiera mig med romankaraktärer, kanske för att jag tycker att deras värld är bortom min egen. Jag tror också att man gärna vill identifiera sig med någon man egentligen inte är så lik, en person som kanske har de egenskaper man egentligen själv vill ha.
Dock så identifierade jag mig nog lättare med litterära gestalter när jag var yngre, och jag minns att jag alltid särskilt tyckte om och till viss del identifierade mig med Ann i Enid Blytons Äventyrs– serie. Hon var den blyga av de fyra, den som alltid tänkte efter innan de gjorde något drastiskt och den som alltid tog det lilla lugna. Dinah, å andra sidan, var en hetsporre och lättirriterad och ville alltid kasta sig in i saker. Ann och Dinah, som skillnaderna mellan mig och min syster ungefär.

Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
Många ungdomsböcker utspelar sig på internatskolor, och jag var rätt förtjust i flickpensionsböcker när jag var mindre. En av favoriterna var serien om St. Clare, också av Enid Blyton. Framförallt handlade den om tvillingarna Pat och Isabel Sullivan, och de personer de träffade på internatskolan St. Clare.

Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter detsamma!
När jag var i yngre tonåren slukade jag en serie av Francine Pascal som hette just Identitet X (även om den faktiskt hette Fearless i original). Första boken hette Gaia och handlade om en ung tjejs – Gaia – desperata sökande efter vem hon var, vad som hänt hennes föräldrar, vad som var hennes plats i livet. Gaia var ett experiment i stil med TV-serien Dark Angel och hon försökte ständigt rymma från onda makter som ville utnyttja henne. Jag tror jag läste tio böcker och jag vet inte hur lång serien sedan blev, men Gaia var lätt att sympatisera med eftersom hon inte tycktes ha plats någonstans, inte bland sina ”normala” vänner och inte hos sin familj. Mycket spännande och läsvärd ungdomsserie.

Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?
Undantaget bokbloggar så är det förmodligen mest Adlibris och Science-Fiction- bokhandeln. Jag brukar också besöka Catahya, och när jag pluggade litteratur så var Libris min ständiga vän i nöden.

0 reaktioner på ”Bokfrågarnas ABC – I

Kommentera