Bokfrågarnas ABC – L

Bokstaven L i veckans bokstav hos Lilla O.

Jag älskar listor och har listat lästa böcker sedan 1999. Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor?
Det är faktiskt bara från förra året jag har listat alla böcker jag läser. Sedan en tre-fyra år tillbaka har jag skrivit upp och skrivit om speciella böcker jag läser, böcker jag tyckt om eller avskytt men långt ifrån noterat alla. Tyvärr, kan jag lägga till. Visserligen minns jag de flesta böcker jag läser, men har man varit läslus hela livet försvinner väldigt många titlar ur minnet.

Lyrik ligger mig också varmt om hjärtat. En genre som hemska svensklärare har förstört för allt för många. Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt?
Jag upptäckte inte lyriken helt förrän jag började plugga litteratur, och en hel ny värld öppnade sig. Min favoritpoet hade jag dock läst om sedan långt innan dess, det är odiskutabelt Dan Andersson. Min favoritdikt är Omkring tiggarn från Luossa. Den är så vacker att det nästan gör ont i hjärtat att läsa den, eller som jag gör än oftare, lyssnar på den. Hootenanny Singers sjunger den i en fantastiskt fin version.

Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på?
Det blir pass på den, jag är inte alls uppdaterad med svenska akademin och vad de har för sig mer än att de delar upp nobelpriset och att Peter Englund är ny sekreterare.

Sjung långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst.
Flera av Joyce Carol Oates böcker är långsamma att läsa, men inte för att de är tråkiga utan för att det tar ett tag att smälta dem, att smälta språket och händelserna. Just nu läser jag Blonde och den är ett ypperligt exempel.

Kommentera