Bokfrågeutmaning med bokfrågornas ABC – Del 1

Just nu har jag varken fantasi eller lust till påhittiga och roliga blogginlägg så det blir mest recensioner av olika slag och vilken tur att man dessutom kan ta hjälp av andra bokbloggare! Lilla O har satt ihop en följetongenkät med Bokfrågornas ABC som följdriktigt tar sin början med bokstaven A.

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.

Äventyrens skepp av Enid Blyton. Jag älskade Äventyrs- böckerna långt mer än Fem- böckerna när jag var liten, och mamma hade allihop så jag plöjde dem flera gånger. I just denna är Lucy-Anne, Jack, Phillip och Dina på kryssning i bland annat egeiska havet, fastnar på en grekisk ö och upptäcker massa spännande saker.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.

För att göra en dubbel parallell till Bibeln så väljer jag Öster om Eden av John Steinbeck som handlar om tvillingbröderna Adam och Caleb, där Adam förvisso inte symboliserar Bibelns Adam men likväl Bibelns Abel, och Caleb är hans bror Kain.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?

De första böckerna jag minns att mamma läste högt för mig och mina syskon är på något vis alltid någon typ av sagoböcker. Pojken som åt ikapp med jätten, Lille Viggs äventyr på julafton, Bortbytingen, Prins Hatt under jorden… Jag tror att den första boken jag läste själv var en bok som hette 365 godnattsagor (en riktig tegelsten redan då, kanske därifrån jag fått min besatthet för tjocka böcker…) och sen var nog inte Lotta på Bråkmakargatan långt efter. Egna barn har jag inga, men för några år sedan var jag rätt ofta barnvakt åt mitt lilla grannbarn Ebba och då läste jag en hel del sagor ur minnet för henne.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som  på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.

Rötter av Alex Haley utspelar sig till största delen i Amerika men tar sin början i Afrika där Kunta Kinte blir bortrövad från sitt hem och sin familj för att bli slav i sydstaterna. Jag har tidigare nämnt min fascination för böcker som handlar om söderns förfall och det amerikanska inbördeskriget och detta är en av de få jag läst som berättar från slavarnas synpunkt istället för sydstatarnas. Rörande, gripande, hemsk och frånstötande – en sådan bok man verkligen bör läsa.

0 reaktioner på ”Bokfrågeutmaning med bokfrågornas ABC – Del 1

Kommentera