Bokfrågornas ABC – Ä

I rask (nåja) följd kommer också så svaren på Ä i Lilla O:s Bokfrågeutmaning.

1. Berätta om en bok som beskriver ett riktigt lyckligt, konstigt, hemskt eller kanske tråkigt äktenskap.

Hur olika ett äktenskap kan uppfattas mellan man och hustru och hur den ena kan vara nöjd och den andra missnöjd skildras i Gustave Flauberts Madame Bovary. Charles Bovary är en lite småtråkig och grå läkare som gifter sig med den unga och fantasifulla Emma. Charles är lycklig men Emma vantrivs och istället för att leva sitt eget liv bygger hon upp en fantasivärld kring de många romaner hon konsumerar. Hon tar sig flera älskare och gräver sig till slut så djupt ner i lögner och affärer att hon ger upp och tar sitt liv, med arsenik.

2. Ärlighet varar längst brukar det heta. Vilken bok tycker du om som tar upp ärlighet eller bristen därpå?

Som titeln antyder handlar stora delar av Donna Tartts Den hemliga historien om att vara eller inte vara – ärlig. Historien är en härva av lögner och dolda motiv och det är inte bara en stor lögn utan också många små, de håller historier hemliga för varandra hejvilt och man vet inte vem det går att lita på. Berättelsen handlar om en exklusiv studentgrupp bestående av Henry, Charles, Camilla, Bunny och Francis. När så vår berättare Richard Papen dyker upp och börjar röra om i grytan blir det mycket av just oärlighet, bedrägerier och framförallt hemligheter. Mycket bra bok!

3. Vilken bok är den ultimata äventyrsboken?

Det får nog bli böckerna här för det tycker jag absolut är Enid Blytons äventyrsserie (Äventyrens Ö, Äventyrens cirkus o.s.v.) Även om jag läser äventyr också som vuxen förknippar jag det mest med min ungdomsläsning och dessa böcker framförallt. De är härliga och spännande böcker där man både fängslas av äventyret och fastnar för de fyra ungdomarna som har huvudrollen i varje bok.

4. Änglar finns dom? Har du läst någon bra bok där änglar förekommer?

När änglar dör av Andreas Roman är en väldigt bra skräck/mythistoria om hur Gud skapade jorden och människan, sedd ur Lucifers perspektiv. Andreas Roman ger en bild av skapelsen som definitivt inte är den vi läser i Bibeln och det är ganska viktigt att hålla i minnet att det är både vinklat och påhittat (vilket ju självklart också går att diskutera om Bibeln själv!) för det är mycket, mycket övertygande och otroligt intressant. Det är också en ganska hemsk historia som badar i krig och blod, och inte bara är den hemsk för att den handlar om en ängel som blir nedstörtad i helvetet utan också för att den tar upp människans ondska, förljugenhet och illasinnande mot sina medmänniskor. Sannerligen får Andreas Roman läsaren att tänka i ganska nya banor.

Nej vet ni, det blir en femte bonusfråga idag:

5. Vilken är den äckligaste boken du läst?

Det beror så himla mycket på vad man menar med ”äcklig”. De böckerna jag blivit mest rädd av att läsa (för jag kan inte välja en) är kanske Låt den rätte komma in, The Exorcist och Psykopaten. Om man ska se till rent äckel är det nog definitivt Théresè Raquin av Emile Zola, mest för de otroligt närgågna och realistiska skildringar av bårhus, en alltmer svällande och ruttnande drunknad och mardrömmar om infekterade sår och stirrande ögon som aldrig vill ta slut. En av få böcker jag verkligen mått fysiskt dåligt efter att ha läst.

0 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC – Ä

  1. Andreas Romans bok låter spännande! Måste verkligen läsa Den hemliga historien. Den ligger överst i en bokhög och blänger på mig rätt ofta. Äcklig är bara förnamnet när det gäller Théresè Raquin! Helt klart osmaklig.

Kommentera