Bokfrågornas ABC – Å

Jag har hamnat lite efter med Bokalfabetet, men här kommer förra veckans bokstav, Å:

Berätta om en bok som innehåller ett minnesvärt återseende.

Jag minns inte vad författaren heter just nu och jag hittar den ingenstans, men jag läste för längesedan en ungdomsbok som heter När kriget kom och även om det var längesedan minns jag väl berättelsen om två syskon som skiljs åt av andra världskriget och många, många år senare återförenas i USA (tror jag det är). Väldigt bra, väldigt gripande bok.

Har du läst någon bra bok om ålderdom?

Inte vad jag kommer på, på rak arm, men jag skulle gärna läsa Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson som har dykt upp lite här och var i bloggvärlden på senaste tiden. Den handlar om Allan Karlsson som rymmer från sitt eget hundraårskalas och upplever både det ena och andra äventyret.

Vilken bok handlar om ångest, alternativt gav dig ångest?

En bok som till viss del handlar om ångest och också gav mig fruktansvärd ångest när jag läste den, är Bannlyst av Selma Lagerlöf, som jag skrivit om här och här. Den handlar Sven Elversson som kommer hem till sin lilla socken i Bohuslän efter att ha lidit skeppsbrott med sina kamrater och begått ”brottet” att äta sina medmänniskor när de dog, för att själv överleva. Det finns en fruktansvärd ångest och ett hat i boken men även kärlek och förståelse, hur långt borta det än tycks vara. Jag orkade inte läsa en bok på flera månader efter Bannlyst, den fullkomligt sög all läslust och glädje ur mig och även om det låter hemskt så är det en fantastiskt läsvärd och bra bok som inte lämnar en.

Jag återanvänder en gammal utmaning från Bokmania och undrar vad som hände i litteraturens värld det år du föddes.

Jag är född 1986 och det var väl inte särdeles mycket som hände det året egentligen, i alla fall inte om jag ser på mina egna litteraturprefenser. Undantaget är att en av mina favoriter av Astrid Lindgren kom ut då, novellen och spökhistorien Skinn Skerping, hemskast av alla spöken i Småland. I övrigt utkom också Coq Rouge av Jan Guillou och Röd Storm av Tom Clancy. Wole Soyinka fick som förste afrikan Nobelpriset men jag har inte läst något av honom.

Mångsysslaren Beppe Wolgers dog 1986, för mig mest känd från den repris SVT körde av Beppes godnattstund när jag var ganska liten.

0 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC – Å

  1. Hundraåringen vill jag verkligen läsa också. Alla inlägg om den har inte alls förstört läsningen, utan bara gjort mig ännu mer sugen. Okänd Lindgren för min del, tack för tipset!

Kommentera