Bokfrågornas ABC – D

Det blir till att raskt avverka även fjärde delen i Lilla O:s Bokfrågeutmaning, den här gången står bokstaven D i fokus.

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?
Åh, jag är ju en sucker för deckare, eller i alla fall de deckare som är någorlunda smarta, rappa och gärna med hemska och blodiga mord. Svenska deckare och deckare med en solklar mördare efter första kapitlet är dock tråkigare. Min favoritförfattare i genren är Agatha Christie, med Maria Lang tätt flåsande i hennes nacke. Egentligen har de en delad förstaplats men om jag måste välja så blir det Christie. Min favoritperson i deckarvärlden är dock odiskutabelt Christer Wijk, Maria Langs långa och rangliga poliskommisarie, tankfull och klyftig och så otroligt befriad från kommisarieklichéer att det är ett nöje att göra hans bekantskap.

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?
Jag är inte heller så förtjust i drama rent överlag, men jag älskar Shakespeare och har läst massor av hans pjäser. Tyvärr har jag ännu inte sett någon ”live”, men jag hoppas göra det. Det är väldigt svårt att välja en favorit, det står mellan Hamlet och Romeo & Julia men jag tror ändå den senare överväger.

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?
Absolut BBC:s version av Pride and Prejudice med Jennifer Ehle och Colin Firth i huvudrollerna.

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.
Någon bok som utspelar sig i december kommer jag faktiskt inte på, men Häxan och Lejonet utspelar sig ju i en evig vinter! I alla fall tills Vita Häxan besegras..

0 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC – D

Kommentera